2023-ban jön az új törvény: ez óriási változásokat hozhat a magyar agráriumban

2023-ban jön az új törvény: ez óriási változásokat hozhat a magyar agráriumban

agrarszektor.hu
Napjaink egyik legsürgetőbb problémája a magyar agráriumban, a generációváltás és a gazdaságátadás, amely téren komoly változásokat hozhat a 2023. január elsején hatályba lépő gazdaságátadási törvény. A szakemberek szerint azonban a jogszabályi módosulás nem fogja megoldani ezeket a gondokat Magyarországon, sokkal nagyobb nehézséget okoz azonban az, hogy gyakran nincs meg az akarat, illetve a megfelelő hozzáállás a partnerek részéről a gazdaságátadás során - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián Siófokon

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2023. január elsején lép hatályba a gazdaságátadási törvény, amely tartalmazni fogja többek között azt is, hogy a gazdaságot 58 év feletti személy adhatja át, és 50 év alatti veheti át. Mindez azt mutatja tehát, hogy a kormányzati szereplők, a döntéshozók is felismerték azt, hogy baj van a szabályozási környezettel, az ugyanakkor sokkal nagyobb gondot okoz, hogy jellemezően az átadó és az átvevő részéről fennálló hozzáállásbeli problémák nehezítik a gazdaságátadást - mondta Mezőszentgyörgyi Dávid, a MATE stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián. Kiemelte, gyakori, hogy a vezető nem akarja átadni a gazdaságot, vagy ha meg is teszi, nem teljesen történik meg a folyamat, továbbra is bele akar szólni a működsébe, és nem akar visszavonulni. Sokszor az átadó nem tudja elképzelni, hogy ne ebben a szektorban tevékenykedjen, illetve az is sokszor előfordul, hogy éppen az átvevő nem akar a szakmában elhelyezkedni, és irányítani, működtetni a családi gazdaságot.

Most az látszik, hogy sokan, akik agrárpályára jönnek az egyetemen, már tudatosan gazdaságátvételi szándékkal érkeznek, ezen az oldalon tehát már nagyobb a tudatosság, az átadó oldalán azonban ez még nincs így.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a MATE stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese
Mezőszentgyörgyi Dávid, a MATE stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese

 

Ifj. Dusnoki Csaba, az Új Élet Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője szerint a gazdaságátadás tekintetében az ambíció hiánya és a két partner kompromisszumkészsége okozzák a legnagyobb problémát. Úgy látja, nem a jogszabály változása fogja megoldani a generációváltás gondjait, és habár bizonyos folyamatokat segít, illetve egyszerűsít majd, ha nincs meg a megfelelő hozzáállás a két fél részéről, ami a sikeres gazdaságátadáshoz szükséges, akkor hiába az ideális szabályozási környezet.

Az átadás során a cég életét és jövőjét is kell nézni a családi ellátása mellett. Csak akkor lehet profitorientált, hosszútávú, sikeres vállalkozásról beszélni, ha a két véglet, vagyis a mértékletességet valló idősebb generáció, valamint a sokszor heves, de új technológiákat alkalmazni merő és tudó fiatalabb generáció megtalálja az arany középutat és tud koherensen együtt dolgozni.

A fiatal szakember beszélt arról is, hogy náluk 5 éven át tartott maga a gazdaságátadás folyamata. Hozzátette, az ügyvezetés szempontjából végbement a folyamat, de mindig ki fogja kérni édesapja véleményét, szerinte ugyanis fontos, hogy az átadásnál a fokozatosság elvét kövessék a felek.

Ifj. Dusnoki Csaba, az Új Élet Mezőgazdasági Kft.  ügyvezetője
Ifj. Dusnoki Csaba, az Új Élet Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője

dr. Szabó Viktor, a Bold Agro Kft. tulajdonosa mesélt arról, hogy náluk már lezajlott a gazdaságátadás, amely egy 10 éves folyamat volt. A szakember szerint itthon az az egyik legnagyobb probléma, hogy nincs meg a szándék, és az emberek valójában nem akarják átadni a gazdaságot. Esetükben azért volt sikeres a folyamat, mert az édesapjának szándékában állt továbbadni a céget, de folyamatosan felügyelt és figyelt a vállalkozásra, így az átadás fokozatosan tudott megtörténni. Szabó Viktor úgy gondolja, az az ideális, ha időben történik meg a gazdaságátadás, és marad ideje az átvevőnek tanulni és figyelni, később már több rizikóval járhat.

dr. Szabó Viktor, a Bold Agro Kft. tulajdonosa
dr. Szabó Viktor, a Bold Agro Kft. tulajdonosa

Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketingigazgatója úgy látja, a gazdaságátvétel sokaknál családi nyomásra történik, pedig ha nem adott a generációváltás, a cégek integrálása is megoldás lehetne. A szakember szerint tízszer nagyobb energiákat és hangsúlyt kellene az oktatatásra - egyetemi és szakoktatás egyaránt - fordítani Magyarországon, mert ezzel már nagyon el vagyunk késve. Ugyanakkor, az csak az egyik része a generációváltásnak, hogy vannak fiatalok, de lassan már az is gondot fok okozni, hogy nincs aki oktasson.

A generációváltás nem olyan, hogy jövőre leveszek egy kész embert a polcról. Ha a gyerek nem akar az agráriumban maradni, de kell valaki, aki átveszi a gazdaságot, működhet az is, hogy kívülről hozunk menedzsmentet, vezetőt a gazdaság élére. Nem probléma az sem, ha találunk megfelelő embert máshonnan, és megbízunk valakit, aki nem családtag, de eltudja vezetni a céget és a gazdaságot. Így is működhet a gazdaságátadás.

Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketingigazgatója
Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketingigazgatója

A Portfolio Agrárszektor 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?