Üzemirányítási szoftvert kapnak a kisebb termelők is

Üzemirányítási szoftvert kapnak a kisebb termelők is

Voltak anomáliák az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) bevezetésénél, de összességében sikerként értékelhető az adatszolgáltatás – jelentette ki a Nébih igazgatója a Portfolio Agrárium 2024 konferencián kedden. A rendszert jelenleg is fejlesztik, a cél az, hogy digitális alapú döntéstámogató szoftvert alakítsanak ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gazdálkodási naplók vezetésének idei követelményei, valamint az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) eddigi tapasztalatairól és továbbfejlesztési lehetőségeiről tartott előadást a Kecskeméten megrendezett Portfolio Agrárium 2024 konferencián kedden Várszegi Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója. Mint elmondta, a rendszer indulása során tapasztaltak problémákat a gazdák, de a szoftver fejlesztése folyamatos, és számos téren segítheti a termelőket.

Döntés digitális alapokon

Az elektronikus rendszer használatával lehetőség nyílik arra, hogy a gazdálkodást a termelők a korábbi évek tapasztalatával tervezzék meg, ezzel a legkisebb gazdálkodók kezébe is kvázi egy üzemirányítási szoftver kerül

- jelentette ki

ezzel nyomonkövethetők a legfontosabb zöld szempontok, és így tervezhetők ennek gazdasági következményei, valamint a megoldással több esetben kiválthatók a gazdálkodói adatszolgáltatások is.

Az adatok később hasznosíthatók, a gazdálkodás okszerűvé válhat, a növényvédőszer felhasználásának statisztikáját ráadásul évente kell már közölni – ez jelenleg az adatbázis felhasználásával kinyerhető adattá válik – jegyezte meg. Hozzátette:

Részben még lehet papíron is

Az e-GN idei vezetési elvárásai kapcsán megjegyezte: az idei év is átmeneti lesz, akárcsak 2023. Így bizonyos kivételekkel – például a rovarölő szerek használata - lehet papíron is vezetni a tevékenységet, amelyet később is fel lehet tölteni a nyilvántartásba.

A tavalyi nitrát nyilvántartást március 31-ig fel kell tölteni – hívta fel ezzel kapcsolatban a figyelmet

Voltak hibák, de alapvetően sikerként értékeli

Mint az igazgató elmondta, az e-GN adattartalomban további változás nem várható, minimálisan tér el a gazdálkodási napló adattartalmától. A rendszerben 2023-ban a létrehozott naplók száma meghaladta a 150 ezret, a hosszabbítás után 93 százaléka a termelőknek teljesítette a kötelezettségét. A létrehozott mezőgazdasági táblák száma 1 millió volt, több mint 4,5 millió agrotechnikai műveletet rögzítettek – ezzel unikális adatforrás keletkezett.

Az anomáliák és hibák ellenére sikeres adatszolgáltatás valósult meg

- jelentette ki.

Ezzel kapcsolatban megemlítette: az adatszolgáltatás csúcsán ügyfélkapu-problémák is jelentkeztek, hiszen másodpercenként két ember próbált bejelentkezni. A jövőbeli tervekről szólva hozzátette: befejezik azokat az oktatóvideókat, amelyek segítenek a termelőknek, lesz új felület a tápanyag-gazdálkodási terv adatok bevitelére, valamint a MÁK rendszerével interface-en kommunikáló szoftvert alakítanak ki, és készül a mobilapplikáció is. Ez utóbbi vélhetően leginkább a növényvédelmi kezelések azonnali felvitelét segíti majd.

A Portfolio Agrárium 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

fotó: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?