Nehéz idők járnak a gazdákra, de van, aki ilyenkor is fejleszt

Nehéz idők járnak a gazdákra, de van, aki ilyenkor is fejleszt

agrarszektor.hu
A Portfolio Csoport a tavalyi évben megrendezésre kerülő Agrárszektor 2023 Konferencián is kiosztotta a Portfolio Agrárdíjakat a legjobb agrárszakembereknek. A 11 tagot számláló szakmai zsűri döntése alapján Szurovcsákné Berecz Ágnes lett 2023-ban Az Év női agrárvállalkozója, aki a Szuro-Trade Kft. tulajdonosa és a Milic 2007 Kft. ügyvezetője. 30 év alatt kis családi gazdálkodásból indultak, ma pedig már közel 2000 hektáron gazdálkodnak. A szakember többek között az innováció fontosságáról, a fenntarthatóságról és a gazdákat napjainkban érintő problémákról is beszélt az Agrárszektornak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szurovcsákné Berecz Ágnes szerint a szélsőséges időjárás és a folyamatosan ingadozó gáz, illetve villamosenergia árak nagyon nehéz időket teremtenek a gazdáknak. Szükséges figyelni a felvásárlópiacot és váltani, illetve nyitni olyan lehetőségek felé, amelyek segíthetnek kiküszöbölni ezeket a problémákat. Gazdaságukban például gluténmentes zabbal kezdtek el foglalkozni, amely Magyarországon jelenleg egyedülálló. Innovációként, a szélsőséges időjárásra gondolva az öntözőrendszer kiépítése is nagy szerepet játszik a cégcsoport életében, jelenleg 460 hektárt öntöznek és tervben van még legalább 200 hektár öntözés alá vonása.

Nem egyszerű az engedélyeztetés, nagyon elkél hozzá a támogatás, hogy a költségeinket tudjuk csökkenteni, de ez a jövő, hogy minél kiszámíthatóbb termelést tudjunk folytatni

- tette hozzá. Véleménye szerint muszáj folyamatosan lépést tartani a technológia fejlődésével, hiszen a modern gépekkel, a precíziós gazdálkodással sokkal hatékonyabban lehet terményt előállítani. A cég számára nagyon fontos, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után, ennek köszönhetően kifejlesztettek egy olyan terményszárítót, amely a termelésből származó növénymaradványok elégetésével képes akár teljesen gáz mentesen működni. A telephelyeken napelem rendszerek működnek, illetve az öntöző telepeknél is napelemek biztosítják az elektromos szükségletet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?