FVM: Kirívóan romlott a gazdálkodók jövedelmi helyezte

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési tárca elkészítette 2009-es évről szóló agrárgazdasági jelentést, mely szerint tavaly a gazdáknak 60 milliárd forinttal kevesebb jutott - olvasható a minisztérium honlapján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Kormány évente számol be az országgyűlésnek az agrárgazdaság helyzetéről, a mezőgazdasági termelők jövedelemviszonyairól, a főbb agrárpolitikai célok megvalósulásáról, a végrehajtott intézkedésekről, valamint a költségvetési támogatások felhasználásáról.

Az Agrárgazdasági Tanács Jelentést kiegészítő állásfoglalásában megállapította, hogy egyes területeken a törvényben megfogalmazott célok 2009-ben nem teljesültek. Nem volt például biztosított a nemzeti agrártámogatások reálértékének megőrzése, így a gazdáknak közel 60 milliárd forinttal kevesebb pénz jutott.

Az agrárnépesség jövedelme jócskán elmaradt a nemzetgazdasági átlagtól. Sem a keresleti-kínálati viszonyok, sem az erre hivatott állami szervezetek nem tudták megakadályozni a piaci erőfölény alkalmazását az élelmiszer-ellátási lánc egyes szereplőinél. Ez is hozzájárult az agrárolló további kedvezőtlen alakulásához.

A mezőgazdasági GDP aránya a nemzetgazdaságon belül 6,3%-kal csökkent, azaz a válság sújtotta ipari termelésnél is nagyobb visszaesést szenvedettel. A termelés a sokéves törekvések ellenére továbbra is egyoldalú, nem sikerült erősíteni az állattenyésztés mezőgazdaságban betöltött szerepét.

Az agrárgazdaság fejlődését, szerkezetét csak részben magyarázzák az ágazaton kívüli tényezők: az éghajlat, a világpiac, a globalizáció és a jelenlegi hazai makrogazdasági feltételek. A termelés hatékonyságával és színvonalával kapcsolatos mutatók is kedvezőtlenek.

Magyarország nemzetközi súlyát érzékelteti, hogy az utóbbi évek átlagában az EU összesített mezőgazdasági kibocsátásának alig 2%-át állították elő hazánkban.

A támogatások hatására ugyan élénkültek a beruházások, mégis aggodalomra ad okot a gazdálkodók jövedelemhelyzetének kirívó romlása, valamint a csökkenő mezőgazdasági és élelmiszeripari külkereskedelmi mérleg mellett a kivitel és behozatal termékszerkezetének alakulása (feldolgozott termékek importhányada nő, exporthányada csökken).

A fekete- és szürkegazdaság relatíve nagy súlya, a számla nélküli kereskedelem, a szerződéses fegyelem hiánya, a mezei kultúrákat és az állatállományt érintő lopások, az erdők illegális kitermelése rontja az ágazat versenyképességét, akadályozza fejlődését. A foglalkoztatásban is csökkent a legális, fizetett munka aránya.

Máig nem készült el egy világos jövőkép alapján kidolgozott agrárstratégia, amely magában foglalta volna a hosszú távú birtokpolitika, piacvédelem, illetve meghatározó támogatási célkitűzések meghatározását.

Mik a Tanács tanácsai?

A Tanács szerint tarthatatlan, hogy közel 1 millió hektár termőterületről nincs földhasználati nyilvántartás. A nyilvántartás az ország 7,78 millió hektár termőterületéből csak 6,81 millió hektárra vonatkozóan tartalmaz adatokat, mely 87,5%-os fedettséget jelent. Ezért javasolja a földhasználati nyilvántartásban még nem szereplő termőterület bevonását és az osztatlan közös tulajdonú területek nyilvántartásának mielőbbi rendezését.

A Tanács indokoltnak tartja, hogy kerüljön nyilvánosságra a Nemzeti Földalap azon nyilvántartása, amely megmutatja az érintett gazdaságokkal 2009-ben kötött földbérleti szerződéseket és osztja a Nemzeti Földalappal kapcsolatos azon kritikát, amely szerint 2009-ben az összes értékesített földterületnek csupán 10%-át adták el kisebb egységekben.

A jelentés rövidesen az Országgyűlés elé kerül, ahol a képviselők megvitatják és döntenek róla.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?