Szövetkező tész-ek. Egyedül már nem megy

agrarszektor.hu
Több termelői értékesítő szövetkezet (tész) is - egyedül kezelhetetlen - adósságteherrel, pénzügyi nehézségekkel küzd. Az egyedi, állami konszolidáció helyett az összefogás lehet a tész-modell bajára a gyógyír.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Levélben köszönték meg a DATÉSZ Dél-Alföldi Zrt. és az abban tag Mórakert Tész (termelői értékesítő szövetkezet) bajba jutott gazdái Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és a kormány segítségét. Csak a mentőcsomaggal juthat ugyanis hozzá a több ezer termelő a szövetkezeteknek leszállított áru milliárdos ellenértékéhez. A gazdák már meg is kapták az 1 milliárd forintos tartozás felét. Az adósságspirálba került Mórakertet és a tartozást részben átvállaló Datészt állami segítséggel ugyan megmentették, de az elmúlt másfél évtizedben létrejött termelői értékesítő szövetkezetek jelentős része - elegendő tőke, forgóeszköz és kellő vezetői rutin hiányában - hasonló nehézségekkel küzd.

A hazai zöldség-gyümölcsforgalom csaknem 20 százalékát adó, több mint 60 milliárd forint értékű friss és feldolgozott terméket előállító - tavalyi adatok szerint - 67 nyilvántartott tész közül 47 a "véglegesen elismert" szervezet. Az uniós közös agrárpolitika a tész-ek gazdasági súlyának növelését tervezi, a hazai cél pedig, hogy az évi mintegy 350 milliárd forint értékű magyar zöldség-gyümölcstermelés legalább 40 százalékát adják e szövetkezetek. De a már évek óta működő tész-ek közül is, a piaci szereplők szerint, 8-10 gyengélkedik, amelyek termelése a tész-ek összes árbevételének 5-6 százalékát teszi ki.

A gyengélkedők egyetlen esélye az összefogás, a koncentráció, hogy megfelelő piaci súlyú nagy szervezetek jöjjenek létre. A folyamat el is kezdődött, miután még 2009-ben (főleg a Mórakert megmentésére) a tész-eknek adott nemzeti támogatás feltételeként az agrárkormányzat előírta a másodlagos szerveződést. A lehetőséggel 2009-2010-ben már az elismert tész-ek mintegy 80 százaléka élt is.

Amelyik tész nem tud a másikkal összefogni - másodlagos szövetkezeteket létrehozva - együttműködni, az Ledó Ferenc, a szentesi DélKerTÉSZ elnöke, a Hortico Régió 2009 Kft. ügyvezető igazgatója szerint, nagyon nehéz helyzetbe kerül. A támogatás nélkül ugyanis a versenyképessége csökken, kiszorulhat a piacról.

Sok kis tész egyedül nem tudja megfizetni, kigazdálkodni a sikeres működéshez nélkülözhetetlen profi menedzserek fizetését, a csomagoló-hűtőházi beruházást sem, közösen ez is könnyebb.

Az összefogásra jó példa DélKer TÉSZ-é. A szentesi szövetkezet közreműködésével és további 3 taggal (Euró TÉSZ Kft., Medi - Fruct Szövetkezet, Alföld - Régió Szövetkezet) alakult meg 2009-ben a Hortico - Régió 2009 Kft. "másodlagos tész". A kooperációnak is szerepe volt abban, hogy a válság ellenére a DélKer TÉSZ 2010-ben 5 százalékkal növelte az árbevételét csaknem 5 milliárd forintra, és a Hortico is elérte a tervezett, 7 milliárd forint árbevételt. Pedig a jégveréstől olyan súlyos elemi kárt szenvedett az egyik tag: a dombegyházi Euró TÉSZ tavaly, hogy az árbevétele alig 40 százaléka lett csak a 2009-es évinek. Így a Hortico más tagjai árujával tudta csak teljesíteni ez Euro TÉSZ az egyik kereskedelmi láncnál vállalt dinnyeszállítási kötelezettségét. A Hortico-tagok 2009-2010-ben már egységesítették nyilvántartásukat, közös termesztéstechnológiákat, minőségbiztosítást dolgoztak ki, hogy egységes árualappal tudjanak fellépni a hazai és exportpiacokon. A nagyobb méret előnyei is mutatkoznak. Hosszabb fizetési haladékot kapnak a beszállítóknál és a bankoknál is könnyebben jutnak forgóeszköz hitelhez.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?