Ne is reménykedjünk: tovább drágulnak az élelmiszerek

agrarszektor.hu
Továbbra sem várható, hogy enyhülne a hazai inflációt érő élelmiszerár-sokkok sorozata: a tavaly nyáron megindult folyamat idén júniusig szinte biztosan kitart, hiszen akkor ismerjük meg az első idei terméseredményeket. A liszt majdnem a kétszeresére drágult már, azonban a folyamatnak még koránt sincs vége.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nyers élelmiszerek drágulása tavaly júniusban jelent meg először, mely az év során, főként a kedvezőtlen időjárás miatt fokozódott. Nyár végén a feldolgozott termékekben még nem jelent meg a feldolgozatlan élelmiszerek drágulása. Ennek oka - például a sertéshús esetében - hogy a válság eleje óta tapasztalt árcsökkenés még mindig kitart és a kereslet elégtelensége ellensúlyozni tudja az átgyűrűzést - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Mináry Borbála, a KSH szakértője.

Októberre azonban már megjelent a feldolgozott cikkek - főként a liszt és az étolaj - áraiban is a nyers termékek drágulása. Az év utolsó hónapjai hasonlóan alakultak, idén januárban viszont elmaradt a várt drágulás, aminek oka, hogy nem folytatódott a feldolgozott termékek áraiba való begyűrűződés. Ennek hátterében egyelőre nem tudni, mi áll, és következtetéseket sem érdemes ebből levonni a következő hónapokat illetően - véli a KSH szakértője.

A gabonaárakról nehéz pontosat mondani, hiszen a termelők egyénileg szabják meg azt, ám az tény, hogy rekordmagasságokban járnak az árak - mondta a Napinak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. Eddig is több hullámban drágult a búza, a liszt és a takarmány, és most február végén, március elején egy újabb emelés várható. A januári búza és a kukorica drágulás biztos, hogy megjelenik a liszt árában, a takarmány árak pedig szintén emelés előtt állnak - itt a mérték attól függ, hogy ki mikor vásárolt gabonát - érvelt a szakértő.

Jelenleg lehetetlen megbecsülni, hogy meddig mehetnek az árak, de feltehetően júniusig semmi jóra nem számíthatunk: sok termelőnél várhatók még emelések, hiszen a már megvásárolt alapanyagok árait érvényesíteni kell. Ugyanakkor a lakosság ebből még keveset érzékelt - legalábbis így véli a Kopint-Tárki kutatója.

A finomliszt kilogrammjának feldolgozói értékesítési ára jelenleg már 100 forint felett jár, a szakértő szerint pedig biztos, hogy 110 forint felé is kerül, akár a 120 forint sem kizárt. A liszt fogyasztói ára jelenleg 160 forint felett található, a termelői árak alapján biztosnak vehető a további drágulás. Egy éve ilyenkor még csak 55-60 forint között járt a liszt termelői ára.

A takarmányárak esetén pedig sokat elárul az, hogy a válság által erősen sújtott és a legnehezebb helyzetben lévő hízósertés-ágazatban is 20 százalékos már a drágulás - mondta a főtitkár. A takarmánykukorica kilogrammonkénti ára február végén 56-57 forint körül állt, egy éve még csak 30 forintba került.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?