Brutális drágulás a magyar boltokban: ezt nem teszi zsebre egy vásárló sem

Brutális drágulás a magyar boltokban: ezt nem teszi zsebre egy vásárló sem

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági termelői árak az idei első kilenc hónapban a gabonaáresés miatt átlagosan csökkentek, de azon belül ellentétes irányú és kiugró mértékű ármozgásokat is feljegyeztek a statisztikusok. Közben pedig tovább emelkedtek a termelési költségek. A tejpiaci áresés látszik a boltokban is, ugyanakkor az élelmiszer-infláció még mindig magasabb a fogyasztói árak átlagos emelkedésénél.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén a tavalyinál jobb terméseredmények hatottak az árak alakulására is, így az első három negyedévben a gabonafélék ára 25, az ipari növényeké pedig 37 százalékkal mérséklődött. A búza és a kukorica ára idén januártól jelentős mértékben csökkent. A háborús események okozta piaci bizonytalanság következtében májusban ugyan átmenetileg emelkedtek az árak, ez azonban nem mutatkozott tartósnak: a búza felvásárlási ára szeptemberben már 10 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2021 azonos hónapjában. A növényi termékek között a gabonánál jóval kisebb súllyal szereplő gyümölcsök és zöldségek ára viszont emelkedett, 14, illetve 16 százalékkal emelkedett. A sárgarépa és a vöröshagyma ára átlag felett, 57 és 63 százalékkal, a paradicsomé kisebb mértékben, 6,1 százalékkal emelkedett, míg a burgonya főként a csökkenő vetésterület miatt 46 százalékkal drágult - írja a Világgazdaság a KSH adatai alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez az áremelkedés pedig a fogyasztói árban is megjelent: a krumpli ára a tavaly januári kilónkénti 270 forintról szeptemberre 410 forintra emelkedett, de júniusban 487 forint is volt. Az átlagos élelmiszer-infláció a vizsgált időszak végére, vagyis idén szeptemberben éves alapon 15,2 százalékos volt. A csirke esetében is fordulat következett be: a vágócsirke felvásárlási ára az átlaggal ellentétes irányú mozgást mutatott, és közel két és fél évig tartó folyamatos emelkedés után idén márciusában a kilogrammonkénti 511 forintos csúcson megállt. 2023. január-szeptemberi árindex összességében 17 százalékos növekedést mutatott.

A legnagyobb mértékben, 30 százalékkal az energia ára nőtt az előző év első három negyedévéhez képest, ezen belül az üzemanyagoké 33, a fűtőanyagoké pedig 30 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A műtrágyák ára viszont 29 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, magas szinthez képest. A 2022. év második felében tapasztalt csúcshoz viszonyítva átlagosan a felére estek vissza az árak. Az egyik leggyakrabban használt műtrágya, a mészammonsalétrom (MAS) ára 2022 harmadik negyedévében volt a legmagasabb, tonnánként 327 ezer forint, innen csökkent az idei harmadik negyedévre tonnánként 122 ezer forintra

- írja a lap.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kilenc hónapot vizsgálva a takarmányok ára 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Negyedéves összehasonlításban július és szeptember között azonban 17 százalékkal voltak alacsonyabbak a takarmányárak 2023 második negyedévéhez viszonyítva. A növényvédő szerek viszont jelentősen, 24 százalékkal drágultak, az állatgyógyászati készítmények pedig 15 százalékkal 2022 első három negyedévéhez képest. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?