Érik a globális rizs-krízis: bármikor beüthet a baj a magyar boltokban is?

Érik a globális rizs-krízis: bármikor beüthet a baj a magyar boltokban is?

agrarszektor.hu
Újabb alapvető élelmiszer ára emelkedett rekord magasságba. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint immáron ötödik hónapja nő folyamatosan a rizs ára, amivel ez az élelmiszer elérte az egyéves csúcsát. A szakértők szerint van rá esély, hogy rizs - a búza árának emelkedése miatt - helyettesítő élelmiszerré válhat, ezzel növelve az iránta való keresletet és csökkentve a meglevő készleteket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Folyamatosan emelkedtek az élelmiszerek árai az elmúlt egy év során, és a jelek szerint messze van még a drágulás vége. Az iparági szakértők szerint ugyanis a rizs lehet a következő élelmiszer, ami jelentős mértékben meg fog drágulni. A jelenség okaként már nemcsak a növekvő energia- és műtrágyaárak keresendők, hanem az orosz-ukrán háború is hatással van a rizs drágulására - írta meg az Infostart a CNBC értesülései alapján.

Mindehhez hozzájárul az egyes élelmiszerek kivitelének tilalma is, hiszen India a búza, Indonézia pedig pálmaolaj exportját szüntette be, Ukrajnából pedig többek közt a gabonát, a cukrot és a zabot nem lehet kivinni. És ha ez nem lenne elég, a FAO szerint hamarosan a rizs is csatlakozhat a nehezen beszerezhető és drága ételekhez. Jelen pillanatban még kielégítő mennyiségű rizst termelnek a Földön, de a búza és általában a mezőgazdasági termelés emelkedő árának hatására érdemes lesz jövőre odafigyelni a rizs árára.

Figyelnünk kell a rizs árát, mert a búza árának emelkedése miatt a rizs helyettesítő élelmiszerré válhat, növelve a keresletet és csökkentve a meglévő készleteket

- mondta Sonal Varma, a japán Nomura bank vezető közgazdásza.

A szakember véleménye szerint a protekcionista intézkedések világszinten rontják az árnyomást. A takarmány- és műtrágyaköltségek már most is emelkednek, az energiaárak pedig növelik a szállítási költségeket is, tette hozzá. Sonal Varma szerint ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy az országok további protekcionista lépésekkel fognak reagálni a helyzetre. A vezető közgazdász ugyanakkor rámutatott, hogy a rizst érintő kockázatok még mindig alacsonyak, mivel a globális rizskészletek bőségesek, és az indiai termés várhatóan jó lesz ezen a nyáron.

A búza áremelkedéséért a háború felel

A búza árát az orosz-ukrán háború hajtotta fel jelentősen: mindkét ország nagy búzaexportőr, az orosz invázió pedig megzavarta a gazdálkodást és ellehetetlenítette a gabonaexportot Ukrajnából. A termény ára emiatt az egy évvel ezelőttihez képest több mint 50%-kal emelkedett. A múlt hét hétfőn 4%-ot ugrott, miután az orosz hadsereg lerombolta Ukrajna egyik legnagyobb gabonaexportáló terminálját - írja a Reuters ukrán hatóságokra hivatkozva.

A hírügynökség egy thaiföldi kormánytisztviselőre hivatkozó, május végi jelentése szerint Thaiföld és Vietnam tárgyalásokat folytatott a rizsexportjuk árának emeléséről. David Laborde, a Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutatóintézet vezető kutatója a CNBC-nek azt mondta, őt most az aggasztaná igazán, ha India korlátozná a rizskivitelt, de az áremelkedés is igen negatív hatással lesz az ázsiai kontinensre, amely nagy rizsfogyasztó.

Hatalmasat ugrottak az élelmiszerárak

Az ENSZ élelmiszerár-indexe szerint az árak jelenleg 75%-kal magasabbak a járvány előtti szintnél Frederique Carrier, az RBC Wealth Management ügyvezető igazgatója és befektetési stratégiáért felelős vezetője szerint. Ahogy a szakember egy júniusi jelentésében írta, a pandémiával kapcsolatos munkaerőhiány és Oroszország ukrajnai inváziója súlyosbította a helyzetet, mind az élelmiszerellátás szűkülése, mind az energiaárak további emelkedése miatt. Frederique Carrier szerint az élelmiszertermelés költségeinek körülbelül egyharmada az energiához kapcsolódik. Különösen a műtrágya előállítása nagyon energiaigényes, az árak tavaly óta az egekbe szöktek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?