3 milliárd Ft támogatás tojótyúkketrecekre

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatot írt ki tojótyúkketrecek korszerűsítésére, melynek célja, hogy megkönnyítse a tojástermelőknek az EU irányelvek betartását, valamint költségeik egy részét megtérítse. A rendelet augusztus 6-tól hatályos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Unió 1999-ben határozta meg a tojótyúkok ketreces tartásának követelményeit, 2012. január1-től pedig csak azokban a ketrecekben tarthatók tojók, amelyek előírásaiknak megfelelnek. Mivel Magyarországon az Állategészségügyi Igazgatóság adataiból kiindulva az összesen 551 tojótyúktartó-telepből mindössze 67 működik szabályszerűen, a többi 291 pedig hagyományosan, ezért szükség van a támogatásra - írja a VM sajtóirodája.

Az előírások: az állatoknak legalább 750 cm2 ketrecterületet kell biztosítani, és a ketrecben minden tyúknak egy 15 cm-es ülőrudat kell elhelyezni. Gondoskodni kell egy korlátozás nélkül használható etetővályúról, melynek tyúkonként legalább 12 cm hosszúnak kell lennie. Ezen felül minden szárnyasnak két szelepes vagy két csészés itatóhoz kell hozzáférnie.

A most kiírt támogatás keretösszege 3 milliárd forint, melyből egy pályázó minimum 1,2, legfeljebb 200 millió forintot igényelhet. Támogatási kérelmeket baromfiteleppel már rendelkező ügyfelek nyújthatnak be 2011. szeptember 1-30. között a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

Hozzájárulást gépbeszerzéshez lehet kérni, így azok is pályázhatnak, akik nem ketreces, hanem egyéb (bio, mélyalmos, vagy szabad) tartási módot választottak a tojástermeléshez.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06