Drágul a cigaretta jövedéki adója

agrarszektor.hu
November 1-jétől 13 forinttal emelkedik a gázolaj jövedéki adója a dohánytermékeké és a szeszesitaloké mellett, ezen kívül emelik a pénznyerő automaták tételes adóját is, sőt, az online szerencsejátékokra is adóztatás vár.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A határozat indoklása szerint a kormány többek közt így szeretné kitölteni azt a 100 milliárd forintos hiányt, ami az elmaradt gazdasági növekedés miatt keletkezett a költségvetésben. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter törvényjavaslatát 244 igen és 85 nem szavazattal elfogadták - írja a Világgazdaság.

Az EU-direktíva 2018-ig történő teljesítéséhez a jelenlegi ezer szálra érvényes 64 eurós adót 94 euróra kell emelni. Ez azt jelenti, hogy a következő években is jelentős, infláció feletti jövedékiadó-emelés várható a dohánytermékek esetében" - nyilatkozta a Világgazdaságnak a dohánytermékek jövedéki adójának tegnap megszavazott emeléséről Patai András.

Fontosnak tartják, hogy a dohányipar versenyképes ágazat maradjon, hiszen tavaly 362 milliárd Ft bevétele származott a kormánynak a dohányáruk jövedéki adójából és az áfából.

A dohánytermesztés a keleti, munkanélküliség sújtotta országrészen mintegy 20 ezer ember megélhetését biztosítja, ezért is fontos a kiegyensúlyozott, hogy a piac működését és a költségvetési bevételek optimumának beszedését támogassa az új szabályzás.
Szintén a hazai termelők érdekében hozták volna azt a határozat, amely a régi zárjegyes cigaretták értékesítésére az eddigi 30 nap helyett 45 napot adott volna, azonban ezt elvetették.

Egy módosítás szerint a magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalmának egészségügyi szempontból indokolt korlátozása érdekében az adótételek 50 százalékkal emelkednek, kivéve a természetes aromával készült szeszek és a párlatok, mert ezek csak 5b százalékkal drágulnának.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?