Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az első jogszabály új uniós szintű listát ír elő az élelmiszerekben felhasználható aromaanyagok tekintetében, 2013. április 22-től már tilos használni azokat az anyagokat, melyek a ezen nem szerepelnek. Az ágazat számára ez a 18 hónap áll rendelkezésre, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott szabályozáshoz, a türelmi idő lejártával azonban ki kell vonni a nem engedélyezett aromaanyagokat tartalmazó élelmiszereket, ennek biztosításáról, és az Európai Bizottság valamint a többi tagállam értesítéséről az adott országnak kell gondoskodnia. A második jogszabály az egyéb aromákra, valamit a nem élelmiszerforrásokból származó aromákra vonatkozó átmeneti intézkedésekkel foglalkozik, ezt azonban már az idei év október 22-től alkalmazni kell.
Az új lista hozzávetőlegesen 2100 engedélyezett aromaanyagot tartalmaz, további 400-at pedig még az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) vizsgál. Az új jogszabály egyik nagy előnye, hogy megteremti az információk átláthatóságát és egyértelműségét. Ezentúl azon élelmiszer-kategóriák szerint sorolják fel az engedélyezett aromaanyagokat, amelyekben használatuk megengedett. Az átláthatóságot javítja, hogy a listát közzéteszik egy online adatbázisban, amely a fogyasztók, az élelmiszer-ipari vállalkozások és a tagállami élelmiszer-ellenőrző hatóságok számára lehetővé teszi az élelmiszerekben engedélyezett aromák egyszerű beazonosítását.