Tanácskozás az őshonos haszonállatok és a sertéságazat helyzetéről

agrarszektor.hu
Az őshonos haszonállatok, valamint a sertéságazat helyzetét tekintették át szakmai fórumon kedden a Vidékfejlesztési Minisztériumban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vezetésével.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megbeszélést követően Szieberth István, a miniszter szakmai tanácsadója az MTI-nek elmondta: a két miniszteri tanácsadó testület - a Haszonállatok Génerőforrás Bizottság és a Sertés Stratégia Tanácsadó Munkacsoport - tagjai értékelték a múlt évi tevékenységüket, valamint áttekintették az aktuális helyzetet. Szieberth István jelezte: a vidékfejlesztési tárca vezetője elégedett volt a testületek munkájával.

A két testület munkáját koordináló vezető rámutatott arra, hogy a magas takarmányárak nemcsak a sertéstartókat, hanem az őshonos állatfajtákkal - például a szürkemarhákkal és a mangalicákkal - foglalkozó állattartókat is sújtják. A szakértők az egyik fontos kritériumnak nevezték, hogy az őshonos állattartás során ne keletkezzen veszteség, ezek tartásánál ugyanis a génmegőrzés is alapvető feladat. Szieberth István kiemelte: a sertéstartásban Magyarországnak nem a dán és a holland tömegáruval, tömegtermeléssel kell versenyeznie, hanem meg kell teremteni a piacon elismert magyar minőséget. Ennek egyik igen fontos eleme, hogy legyen Magyarországon elegendő szaporítótelep, ahonnan egységes minőségű alapanyaghoz juthatnak a termelők.

A szakmai tanácsadó hangsúlyozta: a sertéstartásnak a vidék húzóágazatává kell válnia a tervezett mintegy 3 milliós sertésszámnövelés következtében, a feltételek ehhez adottak. A sertésstratégia megvalósítása munkahelyteremtéssel is jár, és növeli a vidék megtartó képességét - emelte ki. A szakember hozzátette: az őshonos állattartás lényegében egy márka, azaz zászlóshajó, amellyel Magyarország minőségi árut tud produkálni. Ezekre a termékekre is megvan a piaci igény - jelezte.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?