Sertés- és baromfiáfa: 50 milliárdot bukhat a büdzsé

A szalámik és a felvágottak is 5 százalékkal adózhatnak. 2018-ig lenne fordított áfa a gabonafélékre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ötvenmilliárd forint körüli bevételkiesést okozhat évente a költségvetésnek a sertés- és a baromfihúsok áfájának csökkentése a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) számításai szerint. Januártól a két ágazat valamennyi termékére 5 százalékos kulcs lépne életbe az élőállatoktól a szalámifélékig, a kolbászokig vagy a felvágottakig. A konkrétumokról a kormány dönt. Más alapvető élelmiszerek áfája nem csökken, de lesznek változások a fordított áfaadózásban. A VM kezdeményezi Brüsszelben, hogy a gabonafélék és az olajos növények fordított áfáját 2014 helyett 2018-ig lehessen hatályban tartani és további termékeket is bevonhat a "fordított rendszerbe".

A VM azzal számol, hogy nagyságrendileg évi 25-25 milliárd forint bevételkiesés éri a költségvetést, ha januártól 5 százalékos áfa lép életbe a sertés- és a baromfiágazat termékeire a jelenlegi 27 százalékos kulcs helyett - nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Czerván György, a tárca államtitkára. Hosszabb távon ugyanakkor az 50 milliárdos adókiesés mérséklődhet, mivel a kisebb áfamértéktől a VM szakértői és a termékpályák szereplői a feketegazdaság visszaszorulását várják.

Agrár-totó
Mindent tudsz az agrárszlengről? Agrár-totó az Agrárszektoron a Fiatal Gazdák-Agrya együttműködésével. Töltsd ki most és teszteld le magad. Kattints ide, és indul a játék!

Mint ismert, Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptemberben jelentette be, hogy januártól 10 százalék alá csökkenhet a sertés- és a baromfihúsok áfája. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig a jövő évi költségvetés közelmúltbeli parlamenti beterjesztésekor úgy fogalmazott, hogy a büdzsé tartalmazza az áfacsökkentés lehetőségét.

A "10 százalék alatti" adó ma csak az 5 százalékos kulcsot jelentheti, mivel más adómérték bevezetéséhez meg kellene változtatni az 5 százalékos jelenlegit, és ezt - figyelembe véve az uniós szabályokat és egyeztetési kötelezettségeket is - januárig nem lehetne véghezvinni - mondta Czerván György. Tájékoztatása szerint az 5 százalékos áfa most csak a sertés- és a baromfitermékekre vonatkozhat, más alapvető élelmiszergazdasági ágazatok árucikkeire nem. A sertés- és a baromfiszektorban viszont az adócsökkentés valamennyi termékre kiterjedhet, mivel azok egy vámtarifaszám alá tartoznak. Így az 5 százalékos kulcsot az élőállatoktól a feldolgozott termékekig minden áruféleségre - így például a kolbászokra, a szalámikra vagy a felvágottakra is - alkalmazni kellene.

 

Általános agrárbéke mellett zajlik az átszervezés
Az agrárbéke keretei között zajlott a hazai mezőgazdaság átszervezése és a földpolitika új alapokra helyezése - fogalmazott a parlament mezőgazdasági bizottsága előtti meghallgatásán Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A mezőgazdasági termelés nőtt, a foglalkoztatási helyzet javult az elmúlt években. Tavaly 15 ezer, 2010 óta pedig összesen 30 ezer új agrármunkahely létesült. Az idén 5 ezerrel többen igényeltek valamilyen agrártámogatást, és mostanáig 15 ezer új őstermelő regisztrált a nyilvántartási rendszerben. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar makro mutatói javultak, az élelmiszergazdasági kivitel pedig tavaly elérte a 8,1 milliárd eurót 4,5 milliárdos import mellett. Ma már a hazai vásárlók 75 százaléka a magyar termékek mellett dönt a külföldiek rovására, ha a fogyasztói ár azonos - hangoztatta a miniszter.

A vámtarifaszám-besorolás szerint "baromfi" alatt valamennyi idetartozó fajt kell érteni, és a VM úgy is kalkulál, hogy az áfacsökkentés a teljes baromfis termékköre kiterjed. A kormány ugyanakkor dönthet úgy is, hogy az 5 százalékos kulcsot csak bizonyos baromfifajokra - például a csirketermékekre - terjeszti ki.

Czerván György szerint az már most biztos, hogy a tojás nem tartozik majd az 5 százalékos kulcs alá. Ugyancsak nem számíthatnak most áfacsökkentésre a malomipar, illetve a tej- vagy a zöldség-gyümölcs piac szereplői, akik szintén adómérséklést szorgalmaztak.

Ugyanakkor már a közeljövőben kezdeményei a VM Brüsszelben, hogy a gabonafélékre és az olajos növényekre tavaly bevezetett fordított áfaadózást hosszabb ideig hatályban lehessen tartani - közölte az államtitkár. A fordított áfát az eredeti uniós jóváhagyás szerint két évig, vagyis 2014-ig alkalmazhatnánk, de a VM most el szeretné érni, hogy a határidőt 2018-ig ki lehessen tolni.

Erre lehetőséget adhatnak azok az augusztusban életbe lépett, új uniós jogszabályok, amelyek az eddigiekhez képest könnyítik és gyorsítják a fordított áfaadózás tagországi bevezetését. A VM - mondta az államtitkár - vizsgálja, hogy a fordított adózási rendszert ki lehetne-e terjeszteni más agrárgazdasági termékekre is.

A parlamenti mezőgazdasági bizottság ülésén felmerült, hogy a fordított áfaadózást be kellene vezetni a feldolgozott takarmányokra is. Horváth István (Fidesz) úgy vélte, hogy e termékek értékesítése is a feketegazdaság "melegágyát" képezi.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?