Így osztják szét a milliárdokat - Kihívásokból nem lesz hiány

agrarszektor.hu
Olyan változások részesei vagyunk az unióban és globális szinten is, amelyekkel még egy hónappal ezelőtt nem is számoltunk - jelentette ki Jakab István, az országgyűlés alelnöke és a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai rendezvénysorozatának debreceni állomásán. A szakember szerint az élet-és versenyképes gazdaságok létrehozása mellett a szaktanácsadói hálózat megerősítése is kiemelt figyelmet kap az elkövetkező években.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vagy jól használjuk fel a forrásokat, vagy vesztesként jövünk ki az előttünk álló időszakból - fogalmazott Jakab István. A szakember szerint a stabilitás megteremtése mind az ország, mind a gazdaság számára elengedhetetlen, ezért a Vidékfejlesztési Program lehetőségeinek megfelelő kihasználása kulcsfontosságú.

Mint ismeretes, 2020 után bizonytalanná vált az uniós források jövője, ezért különösen fontos, hogy a jelenlegi költségvetési ciklusban körültekintően használjuk fel a rendelkezésünkre álló uniós pénzeket - emelte ki Győrffy Balázs, a NAK elnöke. A program elfogadása szakmai okok és politikai viták miatt hosszasnak bizonyult. Több hónapig húzódó vitákat folytattunk azért, hogy a magyar gazdáknak megfelelő Vidékfejlesztési Programot dolgozzunk ki, de végül sikerrel jártunk - tette hozzá.

Augusztusban az Európai Bizottság elfogadta a Vidékfejlesztési Programot, a közös agrárpolitika (KAP) forrásai ugyan nem csökkentek a jelenlegi időszakban, de 2020 után nem biztos, hogy lesznek ilyen forrásaink - mondta Viski József agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár. Most kell megteremteni azt a versenyképességet, amellyel a magyar gazdák fel tudnak zárkózni uniós társaikhoz. Forrásbeli átrendeződések történtek, a rendelkezésre álló 1300 milliárd forint nyolcvan százalékát a mikro-kis és középvállalkozásoknak, családi és őstermelőknek szánjuk, így a nagyvállalatok nem viszik el ezeket a forrásokat a kisebb versenytársaik elől. Emellett kiemelt cél az is, hogy minél több beruházás valósuljon meg és minél több munkahely jöjjön létre.

Az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) forrásokból is többen részesülnek majd. Erre 200 milliárd forintot szánunk, a Natura és a Leader programokra is 60 milliárd forinttal készülünk. A vidékfejlesztési program kiemelt szempontjai a munkahelyteremtés, mikro-, kis-, és közepes vállalkozások versenyképességének fokozása, a termelékenység növelése és a fenntarthatóság.

Nem jogcím rendeletekkel, hanem pályázati felhívásokkal fogunk kommunikálni, és pályázat előkészítő munkacsoportokkal segítjük a gazdákat. 2015-ben és 2016-ban az összes pályázati felhívásunkat szeretnénk megjelentetni. A rendezőelvek változása mellett a pályázatok elbírálása is egyszerűsödik, a kormány új, egységes eljárási rendszert vezetett be - mutatott rá Viski József.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?