Ők azok, akiket igazán nagyra értékelnek a bankok

agrarszektor.hu
Az elmúlt években folyamatosan nőtt az agráriumban tevékenykedő vállalkozások hitelállománya, ezzel párhuzamosan pedig felértékelődött az agrárfinanszírozás szerepe. A Portfolio és az agrárszektor.hu közös szakmai rendezvényén, az Agrárszektor 2015 konferencián a hazai agrárfinanszírozás jelenlegi helyzetét és gyakorlati lehetőségeit vitatták meg Magyarország vezető szakemberei.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bankként minden olyan alaptermékkel és szolgáltatással rendelkezünk, amellyel támogathatjuk a mezőgazdaságot - fogalmazott Kálmán László, az Erste Hungary Zrt. KKV igazgatója. A bank 2014-ben újraalakította a KKV stratégiáját, és megalapította az Agrár Kompetencia Központját. Úgynevezett AgriNetwork csoportot hoztunk létre, amelyben mind a kapcsolattartó munkatársaink, mind a pénzügyi- és kockázatelemző kollégáink kiemelten foglalkoznak az agrárvállalkozásokkal - mondta el a szakember.

Szabados Richárd, a CIB Bank KKV és Lízing Üzletágának vezetője úgy látja, hogy a kereskedelmi bankokra egyszerre jellemző a tőkeerősség és a likviditás, ezért nem kérdés, hogy a pénzintézetek nagyobb összegeket is ki tudnak helyezni, és képesek hitelezni az agrárvállalkozásokat. A CIB 2016-tól a digitalizáció irányába mozdul el, ezért bevezetjük az online treasury szolgáltatásunkat, amellyel ügyfeleink a saját cégeikkel kapcsolatban nemcsak sima konverziókat tudnak végezni, hanem egyéb treasury szolgáltatásokat is igénybe vehetnek az otthonukból. Emellett a jövőben mezőgazdasági gépekre is kiterjesztjük a CIB Lízing kalkulátor funkciót - mondta Szabados Richárd.

Piaci és üzleti alapon döntünk az agrárvállalkozásoknak nyújtott hitelekről - mutatott rá Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank kereskedelemért- és agrárfinanszírozásért felelős vezetője. A bank több mint tíz éve dedikált divízióban foglalkozik a mezőgazdaság hitelezésével, és a kérdés ma már nem az, hogy kapnak-e forrásokat az agrárvállalkozások. Úgy vélem, kiemelkedő jelentősége lett annak, hogy az egyablakos kiszolgálásnál a teljes termékpalettát el tudják érni az ügyfeleink - tette hozzá.

A saját hitelállományt illetően leginkább az agrárszektor bővült - fogalmazott Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője. Az agráriumban a lejárt hitelek aránya közel harmada az átlagnak, ezért a jövőben is kiemelkedő szerepet szánunk az ágazat támogatásának. A szakember megjegyezte: jelenleg 6400 milliárd forint vállalati hitel van a piacon.

Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója szerint a vállalatuk annyiban különbözik a kerekasztal beszélgetésben résztvevő bankoktól, hogy elsősorban pénzintézetekkel áll kapcsolatban. Úgy látja, hogy ma Magyarországon a kezességvállalás magas arányt képvisel, az agráriumon belül ez az érték 18-20 százalék körül mozog. Míg 2010-ben 95 milliárd forintnyi hitelt biztosítottunk kezességgel, jelenleg ez az összeg 180 milliárd forint körül alakul. Alapítványunkkal elsősorban azokat a szektorokat támogatjuk, amelyek kevésbé lennének hitelképesek. Így az élelmiszeripar és az állattenyésztés is támogatott ágazatoknak minősülnek, és azt látjuk, hogy ezekben a szektorokban is megnőtt az igény a biztosítékok iránt - mondta el Herczegh András. Az élelmiszeriparban 4-5 évvel ezelőtt 10 százalék volt a beváltási arány, jelenleg pedig 4-5 százalék körüli értéket ér el. A Vidékfejlesztési Programban (VP) a beruházási támogatások 420 milliárd forintot tesznek ki, ezeknél a bankok különböző eszközökkel tudják biztosítani a támogatások előfinanszírozását. Összességében prioritásként kezeljük a VP prioritásait.

A mezőgazdaság egy kifejezetten kockázatos ágazatnak számít, elsősorban az időjárási, illetve a támogatási rendszerben rejlő kockázatok miatt - emlékeztetett Herczegh András. Ettől függetlenül az utóbbi években lényegesen jobban teljesít a többi szektornál.
Szabad és érdemes termőföld alapon hitelt nyújtani a magyar gazdáknak - fogalmazott Soltész Gergő, az FHB Bank Zrt. elnöki tanácsadója és az Ostoros-Novaj Bor Zrt. elnök-igazgatója. Az agráriumban felülreprezentált azon társas és egyéni vállalkozások száma, akik vissza akarják fizetni a hiteleket, az ágazat szereplői megbízhatók, ez pedig garancia a bankoknak. A kisvállalkozások finanszírozói megítélése viszont még felemás - fogalmazott a szakember.

Szabados Richárd megjegyezte: az alapkamat csökkenésével párhuzamosan a betétállományban egy átrendeződés következett be, a látra szóló állomány és a befektetési alapok, illetve állampapírok irányába mozdultak el a megtakarítások. Az alacsonyabb alapkamat ugyanis másféle kockázatvállalási hajlamot indukált. A vállalkozók többsége rövidtávon helyez el betéteket a bankokban, általában maximum 6 hónapra, a megtakarításból megmaradt pénzeket viszont tényleg célszerű befektetni - fogalmazott. Kálmán László úgy látja, hogy az alacsony kamatkörnyezettel még jó néhány évig együtt kell élni, de nem a betétek felhalmozása az, ami sikert hozhat az agrárvállalkozásoknak, hanem az alaptevékenység. A modernizáció, a tudatosság és a jó irányba történő befektetések tesznek nyereségessé egy vállalatot. Rövid távú célokra betéti konstrukciót ajánlunk, hosszabb távra pedig betéti alapokat kínálunk.

Az uniós csatlakozás óta megváltozott a helyzet, a támogatások alapvetően olyan pénztöbbletet juttatnak a piaci szereplőknek, amely minden félnek pozitív eredményeket hoz. Azt viszont nem árt tudni, hogy az agráriumban átlagosnak számító, 10-15 éves megtérülési idejű befektetések mögé nehéz odaállnia egy banknak - hívta fel a figyelmet Takáts Zsolt.

A Növekedési Hitelprogram (NHP) hatásairól is beszéltek a meghívott szakemberek. Tóth Viktor szerint az NHP olyan mértékben van jelen a hitelezésben, hogy kiszámítható kamatkörnyezetet teremt és tőkepótló hatással bír. Jelenleg a földhitelek kapcsán 5082 hitelígérvényt kellett kiadni, és 194 milliárdnál tart a kiadott hitelígérvények volumene.

A NHP szakaszos kivezetése mellett hitelfelvételi, és hitelbírálati szempontból két kockázatot találtunk. Az egyik az állami földek megvásárláshoz kapcsolódó hitelfelvétel, amennyiben az kizárólag magán felhalmozott jövedelemből történik. A másik pedig az, hogy VP-ben a középvállalatoknak nem igazán lesz lehetőségük pályázni. Attól tartok, hogy ha ez a csoport nem tud bekapcsolódni a vissza nem térítendő támogatások körébe, az mindkét fél számára problémákat okozhat - fogalmazta meg Soltész Gergő.

Alapvetően pozitívan értékeljük az Magyar Nemzeti Bank (MNB) intézkedéseit, mivel ezek mind az ügyfeleknek, mind a bankoknak kedveznek. Az NHP beindított egy növekedést, de az alacsony kamatkörnyezetben akár az NHP nélkül is képesek lehetünk a hitelezésre. Nem tartunk attól, hogy a hitelkeresletre ez jelentős hatással lenne, szerintem pozitív változások jönnek az elkövetkező időszakban - hangsúlyozta Szabados Richárd

A jövőben nem a vegyes gazdálkodást folytató, 2-3 állatfajjal és három alapvető szántóföldi növénnyel foglalkozó vállalkozások, hanem a jól átgondolt, megtervezett vertikális integrációk lehetnek sikeresek - mondta el Hollósi Dávid, az Erste Bank Hungary Zrt. Agrár Kompetencia Központjának vezetője a jövőbeni agrárvállalkozásokról beszélve.

Hollósi Dávid szerint az információ szerepe felértékelődött, de ma már nem az információ megszerzésével lehetünk sikeresebbek a társainknál, hanem az információ megfelelő feldolgozásával. A jövőben az lehet versenyképes, aki felhasználja ezeket az algoritmusokat - tette hozzá. Az informatikában, iparban végbement robbanásszerű fejlődést viszont a mezőgazdaság részben tudta csak átvenni, miközben a gazdatársadalom rohamosan öregszik. Hollósi Dávid erre példaként hozta fel Magyarországot, ahol az egyéni gazdálkodóknak majdnem 60 százaléka 55 évesnél idősebb, ezért a jövőben szükségünk lesz az utánpótlásra, különben veszélybe kerülhet az ágazat - mutatott rá.

A magyar agráriumot alapvetően kis- és középvállalkozások alkotják az egyéni gazdálkodók mellett. Általában az az ember, aki ezeket koordinálja, meghatározó szerepet tölt be a gazdálkodásban, ezért a jövőben fontos szerepe lesz a szakképzettségnek. Magyarországon az agráriumban mindössze 10 százalék a szakképzett munkaerő aránya, de még megdöbbentőbb, hogy csak 3 százalékuk rendelkezik felsőfokú agrárvégzettséggel. Ezt az arányt mindenképpen növelni kell, üdvös lenne, ha többet tudnánk fordítani a szakképzésre a megtermelt nemzeti jövedelmünkből - figyelmeztetett a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?