Ezt lépik a fagykárokra: több idő lesz a bejelentésre (2.)

agrarszektor.hu
Meghosszabbítja május 23-ig a kárbejelentésre rendelkezésre álló 15 napos határidőt az agrártárca az április 20-a utáni fagykároknál. A gazdák a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján elérhető elektronikus kárbejelentő felületet használhatják, de a falugazdászok segítségét is igénybe vehetik. Még tart a kárfelmérés, de a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) már most 20-30 százalékos országos kiesésre számít a gyümölcsöknél, míg a szántóföldi zöldségeknél ennél kisebb mértékűre. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint a kukoricavetéseket is érinti a fagykár.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Május 23-ig folyamatosan jelenthetik be április 20-a utáni fagykáraikat a gazdák a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján található Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer elektronikus felületén keresztül - hívta fel a termelők figyelmét a Földművelésügyi Minisztérium. A kárbejelentési határidő meghosszabbítására az FM a szükséges jogszabály-módosítást már kezdeményezte.

Még be lehet lépni a kárenyhítési rendszerbe

A tárca szerint kárenyhítő juttatásra azonban csak azok a termelők jogosultak, akik az agrárkár-enyhítési rendszer tagjai, ezért fontos, hogy a fagykárban érintett, de az agrárkár-enyhítési rendszerben még nem tag termelők is jelezzék csatlakozási szándékukat a kockázatközösséghez a meghosszabbított határidőig. Az FM jelezte, hogy azok is csatlakozhatnak, akik egy hektár területnél kisebb területet használó, területalapú támogatást egyébként nem igénylő termelők.

Az agrárkár-enyhítési rendszerben tavaszi fagykárnak a mínusz 2 vagy annál alacsonyabb, várhatóan legalább 30 százalékos hozamkiesést eredményező fagy miatti károsodás minősül. A termelőknek az agrárkár-enyhítési rendszerben kezelt mezőgazdasági károkat, beleértve a tavaszi fagykárt is be kell jelenteniük az MVH honlapján elérhető Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer elektronikus alkalmazáson keresztül. A kárbejelentéseket az Egységes Kérelem felületen az aktuális, károsodott terület megjelölésével, főszabály szerint, a káresemény bekövetkezését követő 15 napon belül kell megtenni. Amennyiben a kárbejelentések határideje az Egységes Kérelem benyújtásának időszakára esik, a kárbejelentések a 15 napos bejelentési határidő lejártától függetlenül folyamatosan megtehetők.

Biztosítással több kárenyhítés jár

A károsodott termelőnek az egységes kérelem benyújtási időszakában szintén lehetősége van az MVH portálján a "kérdés-válasz" menüpont alatt — https://www.mvh.gov.hu/kerdes-valasz — egy rövid szöveges üzenetben a kár tényét jeleznie az MVH-nak, amely a későbbi kárbejelentést ugyan nem helyettesíti, viszont a kárbejelentési határidő ezáltal is megtartottnak tekintendő. Ebben az esetben is fontos, hogy a termelő a tényleges bejelentést a lehető legkorábban megtegye.
A kárenyhítési feltételeket teljesítő termelő, ha a hozamértékének legalább 50 százalékára valamilyen releváns biztosítással rendelkezik, akkor a hozamérték csökkenésének 80, ha nem rendelkezik biztosítással, akkor a 40 százalékát kaphatja meg kárenyhítésként. Fontos, hogy a mezőgazdasági biztosítások még folyamatosan köthetők. A fagykárt szenvedett termelők esetében az újonnan megkötött biztosítás vélhetően nem fagykárbiztosítás lesz, hanem például jég, tűz vagy viharbiztosítás, amelyhez a termelő a Vidékfejlesztési Programból legfeljebb 65 százaléknyi díjtámogatást igényelhet, szintén az egységes kérelmében.

A károsult gazdák egyébként a kárenyhítési törvény alapján földbérleti díj mérséklésre is jogosultak, melyet szintén célszerű kezdeményezniük, érvényesíteniük - hívta fel a gazdák figyelmét az FM.

MTI Fotó: Komka Péter

A gyümölcsösökben mozaikszerűen tett kárt a fagy: van, ahol tényleges fagykár érte az ültetvényeket, azaz a termés megsemmisült, de akadnak olyan gyümölcsösök, ahol a hideg miatt a termés kötődésével vannak gondok - mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke az MTI-nek. Ez utóbbi esetben terméscsökkenéssel - és nem teljes terméskieséssel - kell számolniuk a gazdálkodóknak. De várhatóan csak 1-2 hét múlva lehet becslést készíteni a terméskiesésről, amikor megtörténik a gyümölcshullás.

Az elnök szerint egyes térségekben megesett, hogy néhány kilométeres távolságban lévő ültetvényeken az egyiken észlelhető volt a fagykár, míg a másikon nem. Sőt, volt olyan ültetvény is, amelynek az egyik fele elfagyott, míg a másik nem. Ez is nehezíti a felmérést.

Lesújtó pillanatkép a gyümölcsösökről

A fagykár először a nyírségi területeket érintette április elején: ott helyenként 100 százalékos a fagykár. Ez a főként az alma- és a meggyültetvényeket érintette. A múlt heti (április 26-29.) fagy pedig Fejér, Somogy, Veszprém és Zala megye gyümölcsöseinek egy részét érintette, de a Balaton környékén nem okozott komolyabb gondot. Itt is 100 százaléktól néhány százalékos kártételig sok mindent tapasztaltak a szakemberek. Ezen a területen a legnagyobb gond a szamócaültetvényekkel van, mert azokat teljes virágzásban érte a fagy. Ezért a szamócásokban 60-80 százalékos a fagykár is előfordult.

Múlt hét péntek reggelre (április 29.) is sok helyen nulla Celsius fok alá süllyedt a hőmérséklet. Ez főleg Győr-Moson-Sopron megye nyugati és Vas megye egy részét érintette. Sopron környékén a szőlőkben, az alma- és meggyültetvényekben keletkezett nagyobb kár. Az eddigi felmérések azt mutatják, hogy országosan 25-30 százalékosra becsülhető a fagy okozta kár.

Ledó Ferenc utalt arra, hogy azokon a területeken, ahol a gyümölcsök "csak" megfáztak, és a gyümölcshullásra várnak a szakemberek, ott előnyként kezelhető, hogy a fagykár a gazdag virágzást követően következett be. Ez ugyanis akár kedvező helyzetet is eredményezhet sok helyen, mivel nem lesznek túlterhelve a fák, és így kedvezőbb lehet a terméshozam és a minősége. Ezért nem biztos, hogy a fagy mindenhol olyan kárt okozott, ami meghaladja a kárenyhítésre jogosító 30 százalékos veszteséget.
A FruitVeb szerint a szántóföldi zöldségek esetében a fagy kártétele lényegesen kisebb volt, mint a gyümölcsösökben. A már kiültetett dinnyében, a kikelő borsóban és a csemegekukoricában tett kárt. A borsó újra fog hajtani, csak a termés mennyisége lesz lényegesen kevesebb. A dinnyetermelőknek szerencséjük volt, mert a Békés megyei területeket, ahol a kiültetett növények 80 százaléka van, nem érintette a fagy. Egyedül a Tolna megyei dinnyeföldekben tett komolyabb kárt.

Több kukoricatermő területről kaptunk olyan visszajelzést, hogy a korán vetett egy- vagy kétleveles állapotú kukorica felső levelei elfagytak - mondta Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Szerinte a fagy okozta sérülésből többségében képesek lesznek regenerálódni a növények, ha megbízható, jó minőségű nagy stressztűrő-képességű vetőmag került a földbe és a vetési technológia is megfelelő volt, úgy a fagy feltételezhetően nem érintette a tenyészőcsúcsot, azaz a növény képes a továbbfejlődésre. Ellenkező esetben viszont ezeket a területeket újra kell vetni, amely nagy többletköltséggel jár a gazdák számára. A szövetség álláspontja szerint a klímaváltozás miatt a jövőben egyre gyakoribbá válnak majd az elmúlt hetekhez hasonló szélsőséges időjárási körülmények az országban, ezért a gazdálkodóknak jobban oda kell figyelniük mind a vetőmag kiválasztására, mind a vetéssel kapcsolatos igényes szakmai munkára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?