Több EU-pénzt fizetnének be a nagyok, de több feltételt is szabnának cserébe

agrarszektor.hu
Az EU költségvetési biztosa úgy látja, hogy a nagy nettó befizető tagállamok készek lehetnek a brit kilépés miatt kieső összeg nagyjából felének a kipótlására 2020 után cserébe azért, hogy a jelenleginél több feltételhez kössék az uniós támogatások kifizetését - írja egy tegnapi sajtóbeszélgetés alapján a Bruxinfo. Günther Öttinger közben úgy látja, hogy csaknem elkerülhetetlen a kohéziós és az agrártámogatások "elfogadható mértékű" csökkentése, és a cseh kollégája által ma szorgalmazott "árukapcsolásra" is nyitott. Utóbbi azt jelentené, hogy politikai feltételeket, például jogállamisági kritériumok meglétét, kötnék hozzá a 2020 utáni EU-s kifizetésekhez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Portfolio az említett sajtóbeszélgetés kapcsán a 2020 utáni uniós költségvetésre vonatkozó lényeges új információkra hívja fel a figyelmet:

  • Öttinger vélekedése szerint a Brexittel keletkező évi 10-12 milliárd eurós közös uniós költségvetési lyuk mintegy felét (kb. 5 milliárd eurót) hajlandóak lehetnek befizetni a nagy tagállamok, de cserébe a jelenleginél több feltételhez köthetik a források elköltését.
  • Ezek között első ízben bizonyos politikai feltételek is megjelenhetnek, mint amilyen a jogállami elvek és az uniós pénzek kifizetése közötti árukapcsolás. Emellett egy mai sajtótájékoztatón a jogi ügyekért felelős uniós biztos elég határozottan elköteleződött és Öttinger is nyitottnak mutatkozik a javaslatra.

EZ IS ÉRDEKELHET

  • Az egyik lehetőség a jogállami elvek számonkérésére az lehetne, ha ezek is részét képeznék az európai szemeszter keretében a tagállamoknak tett országspecifikus ajánlásoknak.
  • Öttinger el szeretné kerülni, hogy a közvetlenül Brüsszelben megpályázható innovációs és versenyképességi források (ilyen most a Horizont 2020 kerete) csökkenjenek a 2020 utáni újabb uniós büdzsében
  • A többi terület azonban - a kohéziós politikát és a közös agrárpolitikát is ideértve - azonban véleménye szerint nem mentesülhet egy "elfogadható mértékű" csökkentéstől. Arra, hogy egy minapi bizottsági anyagból e két kassza méretének, illetve arányának csökkentési terve olvasható ki, a közelmúltban írtunk.
  • Öttinger "nem ellenzi kategorikusan" a közös agrárpolitikai támogatások (közvetlen jövedelemtámogatások) nemzeti társfinanszírozásának bevezetését is (ami szintén benne volt a vitaindító anyagban), de át kell ezt gondolni, azonban a KAP újabb reformja, az egyszerűsítés elkerülhetetlen
  • A német uniós biztos szerint a Bizottság által tavasszal felvázolt ötféle integrációs modellből három modell keveréke valósulhat meg; ezek: a többsebesség, a kevesebbet, de jobban és az integráció mélyítése.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?