Egyhónapos csúcsra ugrott a dollár a német választások miatt

agrarszektor.hu
Május óta nem látott mélypontra gyengült a forint hétfő este, majd kicsit visszakapaszkodott, de így is 311 közelében kezdi a keddi napot. Az esésnek vannak hazai és nemzetközi okai is, az észak-koreai konfliktus mellett az MNB swaptenderei is felelősek érte. Kedd reggel az ÁKK devizakötvény-cserével kapcsolatos bejelentése azonban alig mozgatta meg az árfolyamot - írja a Portfolio.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A forint árfolyama kedd délutánra 311 körül jár az euróval szemben, ami 0,2 százalékos gyengülést jelent tegnaphoz képest. 


Tovább erősödött a dollár az euróval szemben, az 1,18 alatti árfolyam már fél százalékkal marad el a hétfőitől. A szakértők ezt elsősorban annak tudják be, hogy a vasárnapi német választások utáni bizonytalan helyzet aggasztja a befektetőket, nem tudni még ugyanis, kivel tud majd kormányt alakítani Angela Merkel.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty minimális, 0,1 százalékos gyengüléssel kezdte a napot az euró ellenében, míg a cseh korona stagnált. A feltörekvő piaci devizák közül az orosz rubel 0,2 százalékos erősödéssel kezdett a dollárral szemben, amit elsősorban az olajár emelkedése hajthat, a török líra 0,3 százalékot javított, míg a dél-afrikai rand 0,1 százalékkal gyengült az amerikai devizával szemben.

Tegnap este a klasszikus menekülődevizák mentek nagyot az észak-koreai hírek hatására. A japán jen ma is folytatja az erősödést, 0,2 százalékot javított a dollárral szemben, a svájci frank viszont már minimális korrekciót mutat.  

A makroadatok terén ma sem lesz túl sűrű a nap, elsősorban a jegybanki megszólalásokra lehet érdemes figyelni. Magyar idő szerint kedd este még Janet Yellen Fed-elnök is megszólal, de mellette is lesz több érdekesnek ígérkező nyilatkozat.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58