Fiatal gazdák kálváriája: enyhítené a szigort a Miniszterelnökség

agrarszektor.hu
Dolgozik a Miniszterelnökség a fiatal mezőgazdasági termelőkre vonatkozó támogatási rendeletek szankcióinak egységesítésén és enyhítésén - reagált az agrárszektor.hu cikkére a minisztérium. A napokban több fiatal gazdálkodó kapott olyan kormányhivatali határozatot, amely szerint valamennyi korábban felvett támogatását vissza kell fizetnie, mert határidőre nem teljesítette a vállalt üzemméretet. A Miniszterelnökség szerint a jogszabályok egyértelműen tartalmazzák a kötelezettségeket, de a tárca azt igyekszik elérni, hogy ne legyen szükség indokolatlan mértékű visszafizetésekre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Több felülvizsgálat és módosítás történt az elmúlt három évben annak érdekében, hogy csökkenjenek a gazdálkodókra nehezedő szankciók - jelentette ki az agrárszektor.hu cikkére reagálva az MTI-nek a Miniszterelnökség. A tárca jelenleg is dolgozik a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására vonatkozó valamennyi korábban megjelent vidékfejlesztési jogcímrendelet szankciórendszerének egységesítésén és enyhítésén - tették hozzá.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a közelmúltban több fiatal gazdálkodó is olyan kormányhivatali határozatot kapott, amely szerint összes eddig felvett támogatását vissza kell fizetnie. Ennek oka pedig az, hogy határidőre nem teljesítették a támogatásokért vállalt üzemméretet. A gazdálkodók a korábban - a 2007-2013. közötti Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) - megjelent jogszabályokat félreértelmezhetőnek tartják, és súlyosnak ítélik a kirótt szankciókat.

Az ÚMVP-s jogcímrendeletek egyértelműen tartalmazzák a fiatal gazdák kötelezettségeit - húzta alá ugyanakkor a Miniszterelnökség. Ennek ellenére a tervezett módosításokkal azt szeretnék elérni, hogy a termelők ne kényszerüljenek indokolatlan mértékű visszafizetésekre, és emiatt gazdálkodásuk ne lehetetlenüljön el.

A minisztérium szerint a korábbi jogszabályi felülvizsgálatok célja is az volt, hogy a gazdálkodók megvalósíthassák fejlesztéseiket és hatékonyabban használhassák fel a forrásokat. A 2015-ös programozásnál például a termelők több milliárd forint, már veszni látszó támogatást vehettek igénybe - emlékeztetett a tárca.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02