Rendkívüli támogatást kérnek a viharokban letarolt fóliasátrakra

agrarszektor.hu
Rendkívüli támogatásra lenne szükségük az október végi viharokban károsult gazdálkodóknak fóliasátraik újjáépítéséhez és beszerzéséhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint. A támogatási igény 100 millió forint körüli lenne, de segítséget jelentene egy kamatmentes hitel lehetősége is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kormánytól kér rendkívüli költségvetési támogatást a NAK az október végi viharos szelekben károsult kistermelők részére. A kamara vállalja, hogy az okozott károkat a falugazdászok néhány nap alatt felmérik. A kistermelők - figyelembe véve a 15 ezer eurós de minimis uniós korlátozást - akár néhány héten belül hozzájuthatnának a fóliasátrak újjáépítését, beszerzését célzó egyösszegű támogatáshoz. További segítséget jelentene egy kiegészítő jellegű, kamatmentes hitel lehetősége is.

A NAK előzetes becslése szerint a várható támogatási igény összességében nem haladná meg a 100 millió forintot

 - írja közleményében a szervezet.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


Október utolsó napjaiban országszerte komoly károkat okozott a viharos szél. A szélsőséges időjárás következtében jelentős veszteségek keletkeztek a fóliás kistermelőknél, a szél több helyen szinte teljesen letarolta a fóliavázakat. A legtöbb kárt Somogy, Fejér, Bács-Kiskun és Pest megyében, illetve az Alföld más részein regisztrálták.

A problémát súlyosbítja, hogy a hazai kárenyhítési alapból az uniós szabályok miatt nem adható támogatás ingóságokban bekövetkezett károk enyhítésére. Továbbá a kistermelők többsége a kedvezőtlen biztosítási környezet miatt nem kötött biztosítást a fóliasátrakra - teszi hozzá a NAK.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02