Óránként 8,84 eurót keres a mezőgazdasági munkás

agrarszektor.hu
Három hónap, illetve 70 munkanap - ennyit lehetett eddig társadalom-biztosítási terhek nélkül Németországban szezonális munkásként dolgozni. A kötelező mezőgazdasági minimálbér bevezetésekor azonban úgy döntöttek, hogy ez csak egy átmeneti állapot lesz, 2018 végéig. Most a koalíciós partnerek úgy látják, a rendszer bevált.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Németországban 2015-ben vezették be a kötelező minimálbért a mezőgazdaságban. Az egész országra 2017-től vált egységessé a tarifa. 2018-ban óránként bruttó 8,84 euró (2800 Ft) illette meg a mezőgazdaság bármelyik ágában dolgozó munkást, 2019 januárjára pedig emelést helyeztek kilátásba. A szezonális munka társadalombiztosítás-mentességnek határidejét a kötelező minimálbér bevezetésékor 2018 végéig határozták el. Ez indokolta, hogy most ne csak a bér mértékéről, de a kapcsolódó biztosítási terhekről is döntsenek a német kormány koalíciós pártjai.

A CDU, CSU und SPD megállapodásra jutottak a szezionális munka új feltételeiről. Twitter üzenetében Julia Klöckner szövetségi agrármiszter arról számolt be, hogy ennek keretében a papíron bruttó bérek ténylegesen nettóvá válnak. Ez azonban azzal jár, hogy a betegbiztosítást mindenkinek magán úton kell megoldania. A baleseti biztosítás költségét azonban a foglalkoztatónak kell állnia. Hubertus Heil szövetségi foglalkoztatás-politikai miniszter már régóta kardoskodott egy ilyen megoldás mellett. A Német Parasztszövetség is üdvözölte a terveket, mivel a munkaintenzívebb kultúrákban már a gazdaságok működőképességét veszélyeztette a dolgozóhiány.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szövetség szerint a rövidtávú foglalkoztatás két hónapról háromra, illetve 50 munkanapról 70-re emelése is jó hatással volt a gazdaságra. A kötelező minimálbér bevezetésével azonban nagy teher nehezedett a vállalkozásokra. Ha járulékokkal is terhelnék az órabért, az sem a  munkadónak, sem a munkavállalónak nem könnnyítené meg a dolgát. A kelet-európai szezonmunkások számára továbbra is vonzó összegű béreket kell nyújtani, a munkáltatókat pedig nem szabad további járulékokkal terhelni - érveltek. A szövetség főtitkára, Bernhard Krüsken a kemény tárgyalásokat követően megkönnyebülését fejezte ki: "Ez nagyon jó hír a német gazdáknak. Ezzel törvényes kereteket adunk a szezonális munkások rugalmasabb foglalkoztatásához, és a német mezőgazdaság versenyképessége is javulhat a nemzetközi piacokon."

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?