Agrárbiztosítási díjtámogatás: fontos változások lesznek idén

agrarszektor.hu
Hamarosan ismét pályázhatnak a gazdálkodók a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra. Több változás is várható 2019-ben, például a csonthéjas és héjas kultúrájú gyümölcsök is bekerültek abba a körbe, melyek után a legbővebb, kilenc kockázatra fedezetet nyújtó "A" típusú biztosítási csomag köthető. Emellett a tavalyi évben 5 milliárd forintra megemelt éves támogatási keret összeg nagysága idén is megmarad. A legjellemzőbb kár még mindig a jégeső, a kifizetett szolgáltatások közel 90 százaléka a növénybiztosításokhoz kapcsolódik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek a tavalyi évben is komoly hatással voltak a mezőgazdasági növénytermelésre - írja közleményében a Groupama Biztosító. Tapasztalataik szerint egyre gyakoribbak azok a károk, melyek az extrém időjárási körülmények miatt következnek be, így koncentráltan idéznek elő a korábbi években megszokotthoz képest jóval nagyobb károkat. Egyre gyakrabban okoz különösen nagy károkat az extrém erősségű szél vagy a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék.

Az extrém intenzitású időjárási események miatt gyakran előfordul, hogy a gazdák több tíz millió forintos kárt szenvednek el. Ezek az ország különböző részein a legkülönfélébb növénykultúrákat érintik. A biztosító több, mint 20 millió forintos szolgáltatást fizetett például szabolcsi almatermesztőnek, de hasonló volumenű kára volt egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei olajtök termelőnek is - mondta el Balázs András a Groupama Biztosító Vállalati Vagyon- és Felelősségbiztosítási főosztályvezetője.

A Groupama Biztosító 2018-ban összességében több mint egymilliárd kárkifizetést teljesített. Elmondható, hogy továbbra is a lábon álló növényállományokat érintik leginkább a károk: az összes kárbejelentés háromnegyede, és a kifizetett szolgáltatás közel 90 százaléka a növénybiztosításokhoz kapcsolódik. A legjellemzőbb kár még mindig a jégeső, több, mint 1000 érkezett tavaly a biztosítótársasághoz.

A díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosításokat szabályzó pályázati kiírás kedvező módon változott tavaly év végén. Bővült a legbővebb, kilenc kockázatot tartalmazó "A" típusú biztosítási csomag keretében választható növények köre: bekerültek olyan gyümölcsök is, mint kajszi, őszibarack, cseresznye, meggy, dió, mogyoró, mandula. Az előző évben 5 milliárd forintra nőtt a támogatásra szánt éves keretösszeg, és ez a magasabb intenzitású támogatás fennmarad a 2019-es biztosítási évre is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?