Baromfi-állatjólét: 1 százalékponttal kevesebb fehérje lehet a takarmányban

agrarszektor.hu
2008-tól 2018-ig, azaz 10 éven át működtek azonos feltételekkel a magyar forrásból biztosított, ám uniós jóváhagyást igénylő állatjóléti támogatási konstrukciók. Most azonban a baromfik terén módosítást kért Brüsszel. Érdekes módon a sertések támogatása kisebb ellenállásba ütközött.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2019. évre szóló baromfi-állatjóléti támogatási kérelmek beadási határideje 2019. április 15-e. A kérelmeket a Magyar Államkincstár honlapján megtalálható új formanyomtatványon kell benyújtani. A támogatások folyósítására a 2019. évi költségvetésben mintegy 13 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre (de minimis-szel együtt), ami meghaladja a korábbi évek keretösszegét.


A támogatási program működtetéséhez az Európai Bizottság külön engedélyére van szükség. 2018 decemberében véget ért a 2008 óta működő, tisztán nemzeti forrásból finanszírozott program (amit időközben is notifikáltatnunk kellett). Az Agrárminisztérium 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben az új baromfi-állatjóléti program jóváhagyását a legutolsó, 2013-2018-as program szerinti szakmai tartalommal, de megemelt támogatási kerettel. A Bizottság elutasította az állatifehérje-mentes takarmányozásra, az egészséges ivóvíz és fény biztosítására vonatkozó előírásokat. Most a csökkentett fehérjetartalmú tápok etetését ismerte el olyan "kunsztként", ami többletteljesítményt jelent.

Csorbai Attila, A Baromfi Terméktanács igazgatója ezzel kapcsolatban a következőkről tájékoztatta az agrárszektor.hu-t:

Új elem a támogatási feltételek között, hogy a takarmány fehérjetartalmát 1 százalékponttal csökkenteni kell. Ez azt jelenti, hogy az átlagosan 20% helyett 19% áll a termelőállomány rendelkezésére. Ez talán a legfájóbb része a módosításnak. Mégis biztosra veszem, hogy minden termelő be fogja vállalni és teljesíteni is fogja az előírást."

Csorbai Attila úgy gondolja, előbb-utóbb el kell készülnie egy olyan finanszírozási konstrukciónak, amelyikben a fény és az egészséges ivóvíz biztosítása is jutalmazott plusz teljesítményként szerepel. Egyébként a hat évre notifikált program kivételesen hosszú időnek számít a brüsszeli gyakorlatban, amivel elégedett.

Ugyanígy 2025-ig kaptunk engedélyt a sertéságazat nemzeti támogatására is, ebben a szektorban az állatjóléti támogatások már ez év január 1-től működnek.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?