Nagy István: Nem kérhetünk többet a gazdáktól úgy, hogy közben kevesebbet kapnak

agrarszektor.hu
A magyar kormány folytatja a harcot a magyar gazdák pénzéért. A hagyományosan erős mezőgazdasággal rendelkező országoknak közösen kell fellépniük a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak megtartásáért és a gazdabarát, egyszerű szabályozásért - mondta Nagy István agrárminiszter a Didier Guillaume francia mezőgazdasági miniszterrel folytatott keddi kétoldalú megbeszélést követően Párizsban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az új hétéves uniós költségvetés és a KAP jogszabályi javaslatainak vitája ősszel folytatódik Brüsszelben, amelyek során Magyarország Franciaországgal és a V4-ekkel közösen határozott álláspontot fog képviselni az agrárforrások megtartása és a megfelelő szabályozás elfogadása érdekében - írja közleményében az agrártárca.

A párizsi találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy a KAP-forrásokat a jelenlegi szinten szükséges megtartani a 2020 utáni időszakban is. Ez azért fontos, hogy az európai gazdák versenyképesek tudjanak maradni a globális piacon. "Nem kérhetünk többet a gazdáktól úgy, hogy közben csökkennek az uniós források" - emelte ki a magyar tárcavezető, hozzátéve: elfogadhatatlan, hogy Brüsszel a gazdák helyett a migrációra fordítsa az agrárpénzeket. A magyar kormány szerint a hazai agrárium támogatását 25%-kal akarják csökkenteni. Ebből az okból kampányt indítottak, és végül több mint 100 ezren írták alá azt a gazdapetíciót, amelynek céljait a kormány határozta meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István hangsúlyozta: a megfelelő közös költségvetés mellett legalább olyan lényeges, hogy egyszerűbb legyen a források gazdákhoz történő eljuttatása. Hozzátette: csökkenteni kell az olyan uniós előírások számát, amelyek szükségtelenül bonyolítják a forrásokhoz történő hozzáférést. "Egyetértettünk francia kollégámmal abban is, hogy az új KAP végrehajtási szabályainak valódi egyszerűsítést kell hozniuk mind a gazdák, mind pedig a kifizetésben közreműködő nemzeti hatóságok számára" - emelte ki az agrárminiszter.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?