Most lett elege Trumpnak mások sikeres exportjából: megfenyegette Brazíliát és Argentínát

agrarszektor.hu
Nem tetszik az Egyesült Államok elnökének a brazil és az argentin valuta árfolyama, amit alulértékeltnek tart. Úgy véli, ez hátrányosan érinti az amerikai farmerek exportlehetőségeit, ezért azonnali büntetést helyezett kilátásba Twitter-üzenetében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mindig megremeg a kormányfők gyomra, ha Donald Trump twittelni kezd. Most a brazil Jair Bolsonaro és Argentína új vezetője, Alberto Fernández érezhette kényelmetlenül magát. Utóbbi éppen azért ülhetett a kormányrúd mellé, mivel elődje, Macri politikája ötven százalékos inflációhoz vezetett, a munkanélküliségi ráta tíz százalék körüli, a pesó pedig bezuhant. Bolsonaro 2018. évi választási győzelméhez is az kellett, hogy a recesszióban lévő ország ne lásson más kiutat, de még most is 13 százalékos a munkanélküliség és 25 százalékos infláció. Mindkét ország erősen el van adósodva.

A pénzromlásuk tehát nem említhető egy napon a kínai valuta szándékos leértékelésével, Trump bizonyára tudja ezt. A brazil export felfutása azonban ténylegesen piacokat hódított el az Egyesült Államoktól, ami bosszantja az amerikai elnököt, noha ez inkább köszönhető saját vámháborújának és annak, hogy mindez egybeesik a Kínában tomboló afrikai sertéspestissel. Brazília nem győzi hússal és szójával ellátni az ázsai piacot, miközben az USA-nak más értékesítési lehetőségek után kell kutatnia. Most az elnök Twitter-üzenetében azt közölte: azonnali hatállyal bevezeti a Brazíliából és Argentínából érkező acél- és alumíniumtermékekre az importvámot.

2018 júniusában Amerika számos országgal szemben meghirdette az acéláruk 25 és az alumíniumtermékek 10 százalékos vámtarifáját. Úgy tűnik, most a két dél-amerikai államon van a sor. Bolsonaro mégis abban bízik, hogy mielőtt a vámemelés ténylegesen bekövetkezne, egyezségre jut Trumppal. A Reutersnek nyilatkozva azt mondta, szerinte Trump meg fogja érteni, hogy az export az egyetlen esélyük a gazdaságuk felszínen tartására.

Forrás: farms.com. Nyitókép: shutterstock.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?