Magyar agrártermékek, amelyek piacát megrengetheti a koronavírus

Magyar agrártermékek, amelyek piacát megrengetheti a koronavírus

Agrárszektor
A vámháború után most a koronavírus szolgál egy újabb fontos tanulsággal: nagyon kockázatos a túl egysíkú, pár célpiacnak kiszolgáltatott kereskedelem. A koronavírus gyorsabban lezárhatja a határokat, mint azt gondolnánk. Most a NAIK AKI segítségével sorra vesszük, melyek azok az agrártermékek, amelyek eladhatósága mindössze egy-két piac vásárlóerején és egészségén múlik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Múlt heti cikkünkben arról szóltunk, hogy a mezőgazdasági termelés fontos inputanyagai javarészt Kínából származnak, és az olasz kikötőkön át veszik útjukat Magyarország felé. Csak futólag érintettük azt a kérdést, hogy magyar agrártermékek sokasága pedig fordított irányban mozogna, éppen Olaszország felé, ahol már településeket zártak le a koronavírus miatt. A kór már ott van Németországban, Franciaországban, Spanyolroszágban, Ausztriában, Romániában és Horvátországban is. Eddig 19 európai országban mutatták ki a jelenlétét.

Pedig már éppen elég volt az a hatás is, amit a vírus úgy általában a világgazdaságra gyakorolt. Németország a világ negyedik legnagyobb gazdasága, erősen exportfüggő, de már tavaly is csak egy hajszálnyival úszta meg a recessziót. Mivel kiemelt exportpiacunk, nekünk sem jó, ha válságba kerül. A német kormány most egy sor intézkedéssel készül a vészhelyzetre, amiben adócsekkentéstől kezdve a költségelszámolás átlakításán át a vírus károsultjainak címzett alap létrehozása is szerepel. A vírus tisztítótüze ennek ellenére alapos lesz, és át fogja rajzolni a kereskedelmi csatornákat, éppen úgy, ahogy azt a vámháború során is láttuk.

Most kiderül, hogy a beszerzési és értékesítési csatornáink mennyire kitettek egyetlen piac kénye-kedvének. A NAIK AKI segítségével sorra vesszük, hogy a magyar agrárium mely szegmenseiben túl nagy az exportkitettségünk. Kockázatosnak tekintettük azokat a piacokat, amelyek az adott termékből az exportunk több mint harmadát vették fel 2018-ban (euróban számítva), extrém kockázatosnak pedig azokat, ahol a kitettségünk meghaladja az 50 százalékot.

Mint látjuk, három legfontosabb piacunk Németország, Olaszország és Románia, mindhárommal szemben három-három termékből is extrém kitettek vagyunk. Látszólag a legerősebb a függésünk a keleti szomszédunktól az élő sertés és a sertéshús piacán, de ebben olyan "egyszeri hatások" is szerepet játszanak, mint az ottani afrikai sertéspestis. Az Olaszországba irányuló báránykivitel arányaiban lassú csökkenést mutat (nyugati irányba fordult a kereskedelem), de valljuk be, nagyon érzékenyen érintené a magyar juhászokat, ha a piac 70 százaléka egyik pillanatról a másikra kiesne. Németország egy tucatnyi termékből dominálja a magyar agrárexportot, ha ott eszkalálódik a járvány, és megáll a fuvarozás, az mérhetetlen károkkal járna ránk nézve.

A listát átböngészve feltűnhet, hogy egyes termékek feldolgozására a körülöttünk fekvő országok specializálódtak, de még a pulykatojások keltetését is a sógorokra bízzuk. Más áruféleségekből pedig képesek vagyunk prémium késztermékekkel lehengerelni egy piacot, ilyen a liba- és kacsamáj vagy a csiperkegomba. Akkor van baj, ha szinte egyetlen vásárlótól függünk. Kérdés az is, hogy a Brexit után mennyi áru juthat el majd Nagy-Britanniába a magyar csemegekukoricából (korábban az exportérték 43 százalékát adta ez a piac), és milyen feltételekkel találunk majd a visszamaradó árufeleslegre új vevőt. És ez a kérdés minden egyes esetben fel fog merülni, ha a koronavírus megbénítja az adott termék exportpiacát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06