Bombaüzlet a mezőgazdaságban: ezzel nagyot kaszálhatnak majd az élelmes gazdák

Bombaüzlet a mezőgazdaságban: ezzel nagyot kaszálhatnak majd az élelmes gazdák

Hatalmas üzlet lesz a mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban. A piaci növekedést olyan erők ösztönzik, mint az egyre jobban elterjedő, szenzorokon és légifelvételeken alapuló adatgenerálás a növényekről, a termelékenység növekedése a gépi tanulási technológiák által és a kormányzati támogatás ezeknek a modern technológiáknak a mezőgazdaságba történő alkalmazását illetően. A MarketsandMarkets felmérése alapján 2026-ra a mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban a 2020-as 1 milliárd dolláros értékéről 2026-ra 4 milliárdra fog nőni, ami 25,5%-os kumulált éves növekedési rátát jelent.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Marketsandmarkets legújabb piackutatási jelentése szerint a mesterséges intelligenciák a mezőgazdasági piacokon jelenleg 1 milliárd dolláros értékkel rendelkeznek, de ez 2026-ra el fogja érni a 4 milliárd dolláros értéket is, a technológia kumulált éves növekedési ráta pedig 25,5%-os lesz ebben az időszakban, olvasható a Future Farming oldalán. Ez a piaci növekedés olyan hatásokból fog eredni, mint a szenzorokon és légifelvételeken alapuló adatgenerálás a növényekről, a termelékenység növekedése a gépi tanulási technológiák által, valamint a kormányzati támogatás ezeknek a modern technológiáknak a mezőgazdaságba történő alkalmazását illetően.

A felmérés szerint a drónos elemzések piaca fog a legnagyobb mértékben növekedni, mivel a gazdák egyre nagyobb mértékben fogják használni ezeket az eszközöket a növények állapotának gyors és pontos felmérésére, amelynek során valós idejű döntéseket tudnak hozni az esetleges beavatkozásokat illetően. A drónok mezőgazdasági felhasználására nézve kedvező kormányzati döntések szintén közrejátszhatnak ennek a piacnak a megerősödésében. A mesterséges intelligencia technológiával összefüggésbe hozható előnyök megismertetése a gazdákkal szintén az ágazat piaci értékének növekedését vonhatja maga után.

Egyre nő a számítógépes érzékelési technológia alkalmazása is a mezőgazdaságban, mint például a növények közvetített kép alapján történő felismerése, de ide sorolhatjuk a növények folyamatos növényegészségügyi megfigyelését és az elemzését is. A kutatók szerint ez utóbbiak azok a főbb tényezők, amelyek a számítógépes érzékelési technológiák növekedése mögött állnak. A többi tényező közé tartozik a robotok és drónok egyre nagyobb mértékű használata a gazdaságokban, valamint a népességnövekedés miatt az egyre növekvő igény a nagyobb terméshozamokra. A számítógépes érzékeléssel ugyanis a gazdák és vállalkozások képessé váltak arra, hogy valós időben hozzanak jobb döntéseket.

Az elemzés szerint a mezőgazdasági mesterséges intelligencia piaca az ázsiai-csendes-óceáni térségben fog a legnagyobb növekedést produkálni a jelzett időszakban, ugyanis népességi okokból itt a legfontosabb a mesterséges intelligenciák mezőgazdaságba való integrálása. Az Indiához és Kínához hasonló fejlődő országokban már most egyre nagyobb mértékben használják fel ezeket a technológiákat, ami szintén a globális trendet fogja erősíteni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?