Áttörés jöhet a földeken: teljesen új gépekkel rukkolnának elő a nagy gyártók

Áttörés jöhet a földeken: teljesen új gépekkel rukkolnának elő a nagy gyártók

agrarszektor.hu
Bármely permetezőgépgyártó mostantól képes PWM és spot permetezési technológiát szállítani. A SIMA 2022 szakvásáron a spot permetezési technológia minden permetezőgépgyártó standján látható volt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt évek egyik trendje, amely a 2022-es párizsi nemzetközi mezőgazdasági kiállításon és vásáron (SIMA) határozott megerősítést nyert, hogy a jövő helyspecifikus és növényenkénti permetezésé. A korábbi szakvásárokon elsősorban a szántóföldi permetezőgépekre szakosodott gyártók mutatták be az ehhez szükséges technológiákatt, a kamerákat és érzékelőket a növényfelismeréshez, valamint a pulzáló fúvókákat (Pulse Width Modulation - PWM) a pontos kijuttatáshoz. A mostani kiállításon ezek a technológiák már minden szántóföldi permetezőgépgyártó standján láthatóak voltak - olvasható a Future Farming oldalán.

A PWM-et a fúvókák ki- és bekapcsolási idejének változtatására használják egy ciklusidőn belül. Ezen a cikluson belül, a fúvóka működési ideje szabadon változtatható. Van egy második fontos tényező is, ez pedig az egy ciklushoz szükséges idő. A piacon lévő első PWM-rendszerek 100 ms fix ciklusidőt használtak, és így másodpercenként 10 ciklust, azaz 10 Hz-es frekvenciát tudtak lefuttatni. A ma kapható PWM-rendszerek a gyakorlatban 10-50 Hz közötti frekvenciát használnak, míg a 20 Hz a ma leggyakrabban használt frekvencia. Az 50 Hz-nél magasabb frekvenciák is készíthetők, de a gyakorlatban nem jelentenek előnyt, mivel (sokkal) több energiát igényelnek, és nem befolyásolják tovább a szórás minőségét.

A helyspecifikus permetezési technológia megoldás lehet a vegyszerhasználat csökkentésére

Az Európai Unió egyre erősebben lép fel a növényvédő szerek használatának csökkentése érdekében, a mezőgazdasági gépgyártók pedig előre is meg akarnak felelni ezeknek az előírásoknak. Jelzésértékű volt az a hír, hogy a John Deere jövő tavasztól Európában és az általa Hollandiában gyártott permetezőgépeken is forgalmazni fogja a meglehetősen nemrégiben bemutatott See & Spray spot permetezési technológiát. Ezt a Blue River Technology, a John Deere leányvállalata tervezte. A technológia lényege, hogy a permetező gémjére szerelt kamerák és processzorok számítógépes látást és gépi tanulást használnak a gyomnövények felismerésére és megkülönböztetésére a kultúrnövényekről. A gém szélességében egy méterenként egy kamera van felszerelve, ami azt jelenti, hogy egy 36 méter széles gémen ugyanennyi kamera pásztázza a szántóföldet, egyszerre több mint 195 négyzetmétert vizsgálva át. A célzott permetezés pontosságát a BoomTrac Ultimate, a John Deere új gémmagasság-szabályozó rendszere fogja fokozni.

Az amerikai Trimble gyártó nemrégiben felvásárolta a francia Bilberry céget, amely az egyik első gyártók egyike volt a gyom- és növényfelismerő kamerarendszerrel. A Trimble mostantól a WeedSeeker technológiát a szántóföldeken történő gyomfelismeréshez (amelyet gyakran "zöld a barnán" vizsgálatnak neveznek), mind a Bilberry technológiáját pedig a növények közötti gyomfelismeréshez (amely a "zöld a zöldön" nevet viseli) fogja használni. A gyártó szerint az új intelligens érzékelők időt takarítanak meg a terepen, mivel nem szükséges a rendszer újraindítása. A bekapcsoláskor elvégzett gyors kalibrálás után a technológia menet közben automatikusan alkalmazkodik a változó hőmérséklethez, a környezeti fényhez és az olyan változó háttérhez, mint például a talaj vagy a bozót, minden körülmények között biztosítva az érzékelő pontosságát. Az intelligens érzékelők ismerik a sebességet és a permetezőgép gémjén elfoglalt helyzetüket is. A Trimble szerint ez azt jelenti, hogy nem permetezik le a szántóföld azon részeit, amelyeket már lefedtek, és automatikusan beállítják a permetezés időzítését, amikor fordulót tesznek, hogy biztosítsák a terület minél teljesebb lefedését. A gyártó szerint ez az új szenzormegoldás és rendszer akár 90%-os megtakarítást biztosíthat a termelőknek a ráfordítási költségekben, amikor a herbicideknek ellenálló gyomokat célozzák meg és kezelik.

Vannak, akik hiperspektrális kamerákat használnak

Egy másik francia vállalkozás, a Carbon Bee nevű startup hiperspektrális kamerákat használ erre a célra. Ezeket a kamerákat korábban a Kuhnnál I-Spray néven és az Exel csoportnál lehetett látni. Mostanra azonban ez a technológia is fejlődött, így az új kamerák már jóval kisebb méretűek. Az Exel csoport a permetezőgép márkájától függően a Bilberry, a WEED-IT és hamarosan megjelenő, saját fejlesztésű 3S Spot Spray Sensor nevű megoldást is forgalmazni fogja, amely - a tervek szerint - később a műtrágyák, a gomba- és rovarölő szerek növényenkénti kijuttatására is képes lesz. A Raven PWM-technológiával ellátott permetező gémje a Horsch standján volt látható. A gyártó jelezte, hogy több kameragyártóval is terepi teszteket végeznek a "zöld a barnán" és a "zöld a zöldön" alkalmazásokra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02