Koronavírus: íme az uniós tagállamok gazdaságvédelmi agrárintézkedései

Koronavírus: íme az uniós tagállamok gazdaságvédelmi agrárintézkedései

agrarszektor.hu
A COVID-19 világjárvány jelentős gazdasági és társadalmi kihívásokat hozott, amelyek leküzdése szükségessé teszi, hogy mind a tagállamokban, mind az egész EU-ban rendkívüli intézkedések legyenek. Az alábbiakban - a COPA-COGECA által összegyűjtött - az egyes tagállamok kifejezetten a mezőgazdasági ágazat kihívásainak kezelésére irányulóan hozott intézkedései közül igyekszünk bemutatni néhányat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ausztria

A kormány rendkívüli segélyalapot hozott létre 1 milliárd euró összeggel a vállalkozók támogatására, amelyből a gazdálkodók is igényelhetnek támogatást gazdaságonként 3 hónapig legfeljebb 6.000 euró mértékig. Az első lépésben 500 vagy 1000 euró összegeket fizetnek ki azonnal az érvényes kérelem után; a támogatás fennmaradó része később kerül kifizetésre.

Egyes gazdaságok támogatást kérhetnek a mezőgazdaságból és erdészetből származó jövedelem (jövedelem-kiesés és magasabb költségek miatti) elvesztésének részleges pótlására. Ezek a következők:

  • bor és almabor "Buschenschank-ok" (egyfajta vidéki borozók)
  • gazdaságok a szőlő-, gyümölcs-, kerti- és zöldségtermesztésben, valamint karácsonyfa-termesztésben, amelyeknek magasabb külső munkaerőköltségeket kell viselniük a növények ültetése, karbantartása és betakarítása során;
  • olyan gazdaságok, amelyek magánszobákat vagy nyaraló apartmanokat adnak bérbe a mezőgazdasági és erdészeti másodlagos vállalkozás részeként (nyaralás a farmon);
  • olyan gazdaságok, amelyek közvetlenül értékesítenek mezőgazdasági termékeket éttermek, iskolák és a közétkeztetés részére, valamint kertészeti termékeket közvetlenül nagy- és kiskereskedők részére; 
  • mezőgazdasági és erdészeti oktatási tevékenységeket kínáló gazdaságok.
Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetr?l, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!

Németország

A határok az idénymunka szorítása miatt megnyíltak a munkavállalók számára, valamint kijelölésre került egy külön határellenőrző pont az élő állatok Lengyelországba és onnan történő szállításához. A német gazdaszövetség fellépésének köszönhetően a kormány engedélyezte 80000 idénymunkás számára (40000 áprilisi és 40000 májusi érkezéssel), hogy Németországban gazdaságokban dolgozzanak. A mezőgazdasági minisztérium hivatalos listát tett közzé, amelyben kijelöl minden kritikus infrastruktúrát.

A Landwirtschaftliche Rentenbank a Német Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztériummal együtt likviditásvédelmi programot hirdetett meg az agrárszektor számára, amely az elsődleges mezőgazdasági termeléssel foglalkozó valamennyi vállalkozásra vonatkozik, beleértve a szőlőtermesztést, a kertészetet, az erdőgazdálkodást, a halászatot és az akvakultúrát. A program a következőket tartalmazza:

  • 90%-os szövetségi garancia legfeljebb 6 évre, 
  • legalább 10000 eurós kölcsönök legfeljebb a 2019-es éves bérköltség, vagy a 2019-es évi forgalom 25%-a erejéig.

Portugália

A földművelésügyi minisztérium intézkedései magában foglalják a piaci helyzet folyamatos nyomon követését egy speciális "kapcsolattartó csoport" révén, amely konzultációt folytat a mezőgazdasági szövetségekkel és a különféle mezőgazdasági ágazatokat képviselő testületekkel a legsürgetőbb kérdések felmérése és a szükséges válaszok felgyorsítása érdekében. Ennek eredményeként többek között a következő intézkedéseket tették:

  • elindult az "Alimente quem o Alimenta" (Tápláld azt, aki táplál téged) kampány, amelynek célja a helyi termékek fogyasztásának és a helyi piacok használatának előmozdítása;
  • zöldség és gyümölcstermelői szervezetek részére előlegek juttatása és támogatás a piaci veszteség csökkentésére;
  • támogatás nyújtása a bor és a borászati termékek promóciójához, valamint a melléktermékek lepárlásához;
  • a támogatásokhoz és pályázatokhoz kapcsolódó szankciók ideiglenes megszüntetése, a pályázatok határidejének meghosszabbítása, a helyi ellenőrzésekkel kapcsolatos kötelezettségek rugalmasabbá tétele.

A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban jelentkező problémák szinte minden EU-tagországban hasonló képet mutatnak. A COPA-COGECA tagszervezetetek kéréseinek a válságkezeléssel kapcsolatban (már meghozott, valamint szorgalmazott intézkedések) közös pontja, hogy aktív egyensúlykezelési politika részeként szükségesnek tartják az alábbi intézkedések alkalmazását az ágazat stabilitása érdekében:

  • a magántárolási támogatás működtetése, a termelés korlátozása állami támogatás felvásárlási rendszer formájában;
  • a piaci árak stabilizálására hozott intézkedések meghozatala;
  • támogatás forgótőkével az új befektetéshez, a meglévők működtetéséhez;
  • rugalmas megközelítés a meglévő KAP-szabályok és a rendkívüli támogatási intézkedések tekintetében;
  • nagyobb rugalmasság a zöldítésre vonatkozó szabályokban a költségek csökkentése érdekében;
  • az EU-n kívüli import korlátozása, védőzáradék a kereskedelmi megállapodások keretében a harmadik országokból származó termékek esetében.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?