Komoly milliókat rejtenek a hazai erdők: így keresnek sok pénzt az élelmes magyarok

Komoly milliókat rejtenek a hazai erdők: így keresnek sok pénzt az élelmes magyarok

agrarszektor.hu
Tavaly több mint 660 millió forintot ért az a csiga, gomba és különféle nem védett termény, amelyet tavaly szedtek össze az erdőkben és mezőkön a hobbigyűjtők. Az államhoz 25 millió forint adó érkezett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szép összeget találtak tavaly a hobbigyűjtők erdőn-mezőn - erre utalnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss adatai. A hatóság azért vezet a kérdésről részletes kimutatást, mert 2016 eleje óta kedvezményes adószabályok rendezik azoknak a magánszemélyeknek a helyzetét, akik szabadidejükben csiga, gomba, medvehagyma, esetleg bodzavirág, csipkebogyó, netán levendula vagy más hasonló, nem védett állat és növény összegyűjtésével és eladásával egészítik ki keresetüket, írta meg a Magyar Nemzet.

Érdeklődésünkre az adóhatóságnál arra hívták fel a figyelmet, hogy a kedvezményes passzusok kizárólag azoknak a teendőjét könnyítik meg, akik nem őstermelők és nem is egyéni vállalkozók, hanem magánemberként, egyfajta mellékes keresetkiegészítésért járják a természetet. A kedvezményes rendelkezések emellett csupán akkor alkalmazhatók, ha a hobbigyűjtők hivatalos felvásárlónak adják el a vadon gyűjtött portékát. Ilyenkor a leadott csiga, gomba, különféle nem védett növény ellenértékének 25%-a számít jövedelemnek, vagyis e részre számítandó fel a 15%-os személyi jövedelemadó.

Tavaly 664 millió forintnyi begyűjtött árut vettek át a felvásárlók az ezzel foglalatoskodó magánszemélyektől, az államnak pedig megközelítőleg 25 millió forint adóbevétele származott ebből. A korábbi adatok szerint a múlt év volt az eddigi legjobb esztendeje a hobbigyűjtőknek, általában ugyanis félmilliárd forint körül mozgott az egy évben leadott portéka értéke.

Fontos, hogy a hobbigyűjtőnek semmilyen adóügyi kötelezettsége nincs, a közterhet ugyanis a felvásárló számolja ki, majd levonja azt az érintettnek járó összegből, s be is vallja az adóhivatalnak. Ez azt is jelenti, hogy a magánszemélyeknek nem kell kérvényt beadniuk az adóhivatalhoz vagy igazolást kérniük a NAV-tól, ahogy a bevallással és az adófizetéssel sem kell vesződniük. A kedvezményes rendelkezések csak akkor alkalmazhatók, ha a hobbigyűjtő betartja a feltételeket. Ha az összegyűjtött terményeket, csigákat valaki nem felvásárlónak adja el, úgy a kapott ellenérték az érintett önálló tevékenységből származó bevételének minősül, s bevallásadási kötelezettség alá tartozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?