Ingyen jutnak hozzá ehhez a szupernövényhez az élelmes magyarok: így csinálják

Ingyen jutnak hozzá ehhez a szupernövényhez az élelmes magyarok: így csinálják

agrarszektor.hu
Érdemes kihasználni a jó időt, hiszen az erdők alján már zöldell a tavasz szuperzöldsége, a medvehagyma! Azért csak óvatosan a gyűjtögetéssel, van pár fontos szabály, amit érdemes betartani! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívása szerint saját fogyasztásra naponta legfeljebb két kilogramm medvehagymát szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek, a kereskedelmi célú gyűjtéshez pedig minden esetben engedély szükséges.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az utóbbi évtizedekben hihetetlen nagy sláger lett a medvehagyma itthon. Olyannyira, hogy természetes élőhelyéről már nem csak természetjáró ínyencek gyűjtik, hanem egyre többen nagyban is szedik, a gyógyszeripari felhasználása miatt nagyüzemi módon is dézsmálják. A nagyarányú gyűjtés miatt sok helyen megritkult a természetes állomány, ezért már nem is mindenhol engedélyezett a már medvehagyma felszedése. A saját célra történő gyűjtés egy bizonyos mennyiségig rendben van. Viszont arra mindenképp legyünk tekintettel, hogy az így gyűjtött növényeket tilos értékesíteni. Sőt, a kereskedelmi célú medvehagyma gyűjtésre egészen más szabályok vonatkoznak - írja a HelloVidék.

Hogyan adózzanak az értékesítők?

Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki. Ezen felül a kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. A felvásárlónak történő értékesítésből származó bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek, amelyből a felvásárló állapítja meg és vonja le az adót. A magánszemélyt a vadon gyűjthető termények értékesítéséből származó jövedelmével kapcsolatban adminisztráció vagy más adókötelezettség, így bevallási kötelezettség sem terheli. A felvásárló az ügyletről két példányban vételi jegyet állít ki - ezen fel kell tüntetni az értékesítő (gyűjtő) adatait -, melyből egy az értékesítő példánya - írta a NAV közleményében.

Tartsd be a szabályokat, kerüld el a bírságot!

Az értékesítésre szánt medvehagyma gyűjtése tehát engedélyhez kötött és adóköteles. Ennek elmulasztása pedig komoly büntetést vonhat maga után. Mulasztás esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, maximum 200 000 forintos büntetést szabhat ki magánszemélyre, amin felül a vétkes köteles megfizetni az elmaradt adót, továbbá az ehhez tartozó esetleges késedelmi díjakat is. Az elmaradt adózáson felül az is büntethető, ha valaki az erdőtulajdonos engedélye nélkül árusítás céljára gyűjti a medvehagymát. Érdemes tehát résen lenni azoknak, akik tavasszal kereset kiegészítésként megrohamozzák az erdőt a medvehagyma szezonban.

Ez most a legnépszerűbb medvehagyma gyűjtő terület

Az ország legismertebb medvehagyma-termő termőterülete a Mecsekben található. Nem nehéz olyan helyet találni, ahol medvehagyma illatozik, ám szedni itt sem lehet bárhol. A Mecsekerdő kezelésében lévő területeken, amelyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt, saját szükségletére bárki szabadon gyűjthet medvehagyma-levelet. Az állami erdőkre vonatkozó szabályozás szerint ennek maximális mennyisége - ahogy írtuk – itt is naponta legfeljebb két kilogramm lehet. Ha biztosra akarunk menni, akkor Pécshez közel az Éger-völgyben és a Száraz-kúti pihenőnél, vagy a tévétorony közelében keresgéljünk, de Orfűt és környékét is elárasztja ilyenkor az isteni medvehagyma illat. Jó kiindulópontja lehet a gyűjtésnek az orfűi Medvehagyma Ház - Ökoturisztikai Központ.

Szerte az országban találunk még remek medvehagyma-lelőhelyeket

  • Ha a Bakonyban jártok és biztosra szeretnétek menni, akkor elsősorban Bakonybél- Odvaskői-barlang térségénél kutassátok a medvehagymát. Ugyanakkor érdemes körülnézni a Bakony legöregebb szurdokánál, a Burok-völgynél, ahol az illatnak és a harsány zöld színű talajnak köszönhetően nem lesz nehéz észrevenni, merre kell keresnünk. Ezen felül szuper választás lehet még Zirc, Pécsely és Eplény környéke is.
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében: Abaújvár környékén is medvehagymázhattok.
  • Fejér megyében a Kisgyón Természetbarát Telep környékét tartják a legjobb lelőhelynek, de érdemes a Burok-völgyben is keresgélni, vagy a dégi Festetics-kastély kertjében sétálni egyet.
  • Győr-Moson-Sopron megyében a Wittmann Parkban- Mosonmagyaróváron, fertődi kastélyparkban, Máriakálnokon.
  • Komárom-Esztergom megyében: Tatabányán a Medvehagyma tanösvénynél, Héreg és környékén, Nyergesújfalun.
  • Nógrád megyében: Nagyorosziban.
  • Somogy megyében: kercseligeti erdőben, Hajmáson.
  • Tolna megyében: Bátaapáti- Mórágy felé lévő erdőben, Sötétvölgyben – Szekszárd közelében medvehagymázhatunk.
  • A növény fő lelőhelye Vas megyében Táplánszentkereszt parkja, ahol egy időben védelem alá is kellett venni a túlzott kiásás miatt. Vasban szép számmal találunk még Farkaserdőn és Szajki-tavak környékén is.
  • Veszprém megyében: Várvölgyi tanösvényen, Zalahalápon, Herenden, Balatonkenesén, Hárskúton
  • Ha Zala megyében kalandoztok, érdemes ellátogatni a Nagykanizsához közel eső Obornak és Bocska közötti tengelyre, Vállusra, vagy a Zalaszántó-Rezi-Várvölgy-Cserszegtomaj részen található erdőkbe. Emellett Kehidakustányban a Deák-kútnál, a Zalaegerszeghez közel eső Csácsbozsoki erdőnél, Nemesszernél, Sohollárnál és Szentpéterkútnál is szerencsével járhattok.

Mire kell még figyelni a medvehagyma szedése során?

Szezonja februárból április végéig van körülbelül, utána virágzik. Célszerű még a virágzás előtt szedni levelét. Arra, hogy nem összetévesztendő a gyöngyvirággal, a mérgező foltos kontyvirággal és az őszi kikericcsel, levelei ugyan hasonlítanak rá, de ez utóbbiak mérgező növények. Ezért is érdemes óvatosnak lennünk, hiszen mindhárom fajjal együtt tud élni a medvehagyma. A gyöngyvirág később bújik elő, de még bőven a medvehagyma szezonban. A foltos kontyvirág teljesen együtt hajt időben és térben is, és bizony a kicsi levelek a korai gyűjtéskor még alig mutatnak különbségeket. Az őszi kikericsről pedig sok helyen azt írják, hogy kizárólag réti faj, pedig előfordul ligetesebb erdőkben is. A legjellemzőbb bélyeg a medvehagyma jellegzetes fokhagymaszerű illata és íze, de ezt nehéz egy nagyobb mennyiségű levél esetében már leellenőrizni. A legjobb már a gyűjtéskor odafigyelve, nem marokkal, hanem levelenként szedni. De a piaci árut sem árt ellenőrizni!

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?