Drasztikus változások jönnek az agráriumban: komoly kihívások előtt a magyar gazdák

Drasztikus változások jönnek az agráriumban: komoly kihívások előtt a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Kevesebb pénz jut az uniós mezőgazdasági termelőknek a 2021-2027-es európai uniós kasszából. A közös agrárpolitika céljainak eléréséhez ugyanakkor mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a gazdáknak: az évtized végére az ambiciózus tervek szerint a felére csökkenne a szintetikus szerek aránya, de szigorúbb és egységesebb állatjóléti, élelmiszerbiztonsági és környezeti-éghajlati elvárásoknak kellene emellett eleget tenni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az eredeti, 2018-as tervekhez képest kisebb mértékben csökken az Európai Unió agrárkasszája a 2021-2027-es pénzügyi ciklusban - írja a Magyar Nemzet. A július utolsó napjaiban, hosszas vitát követően elfogadott költségvetésben a közös agrárpolitika (KAP) 343,9 milliárd euró, a teljes büdzsé 32 százaléka. Ez a keret negyvenmilliárd euróval kevesebb, mint a 2014-2020-as időszakban, ugyanakkor húszmilliárd euróval több, mint az első költségvetési javaslatokban meghatározott összeg. A KAP első pillére közel 260 milliárd eurót tesz ki. Idetartoznak a közvetlen kifizetések, beleértve a területalapú támogatást.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A KAP második pillérének, tehát a vidékfejlesztési támogatásoknak a kerete ugyanakkor jelentősen csökkent: az előző ciklushoz képest közel 13 százalékkal. A 78 milliárd eurós második pillért a koronavírus okozta krízis kezelését célzó alap 85 milliárd euróra egészíti ki. A vidékfejlesztési támogatások kisebb mértékű csökkentése mindenképp nagy eredmény a nemzeti kormányoknak, mivel Brüsszel eredeti tervei szerint az agrárfejlesztési pénzek 28 százalékkal maradtak volna el az előző ciklustól.

Forrás: Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Lényeges terhet ró ugyanakkor a 2020-as évtized a gazdálkodókra. A 2050-ig szóló, károsanyag-kibocsátást csökkentő, klímaváltozás megfékezését célzó Green new deal programban az Európai Unió mezőgazdaságának átalakítása is kiemelt cél. A farm to fork elnevezésű intézkedéssorozat legfőbb pontjait még májusban mutatta be az Európai Bizottság. A legfontosabb, 2030-ig kitűzött célok között szerepel a fenntarthatóbb növénytermesztés és állattartás.

Nagy István agrárminiszter azt az álláspontot képviseli több tagállammal együtt, hogy elegendő időt kell hagyni a gazdálkodóknak arra, hogy igazodjanak az új elvárásokhoz. Ellenkező esetben a drasztikus költségnövekedés az élelmiszer-ellátás biztonságát sodorhatja veszélybe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?