Méhészek, figyelem: hamarosan lejár egy fontos határidő

Méhészek, figyelem: hamarosan lejár egy fontos határidő

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívta fel a méhészek figyelmét, hogy 2020. november 15-ig kell a méhcsaládszámban bekövetkezett változást a Tenyészet Információs Rendszeren (TIR) keresztül bejelenteniük. A határidő azon méhészeket érinti, akik 2020-ban kifizetési kérelmet nyújtottak be a Magyar Méhészeti Nemzeti Programban meghirdetett támogatásokra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Méhészeti Nemzeti Programban az egyes támogatások igénybevételének feltétele, hogy a méhész, a méhek állandó tartási helyével és a tartott méhcsaládok számával együtt a TIR-ben szerepeljen. Jelenleg a Nébih nyilvántartásában mintegy 27 ezer méhtartó csaknem 1,5 millió méhcsaládja szerepel. A méhészek feladata, hogy a családszámban bekövetkezett változást a rendszeren keresztül bejelentsék. Rendkívül fontos, hogy mind a TIR-ben, mind a kifizetési kérelemben az adott végrehajtási időszakban elvégzett őszi méhegészségügyi vizsgálat során feljegyzett méhcsaládszámok szerepeljenek, olvasható a Nébih oldalán.

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program 2020/2021-es végrehajtási időszakban - amely 2020. augusztus 1-jétől 2021. július 31-éig tart -, a 2020. évi őszi méhegészségügyi vizsgálat során megállapított, a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló 119/2007. (X. 18.) FVM rendeletben, azaz a TIR rendeletben foglaltak szerint nyilvántartásba vett és a kifizetési kérelem benyújtása napján is a méhész tulajdonában lévő méhcsaládok után igényelhető támogatás. A méhcsaládszámban bekövetkezett változásokat a méhészek 2020. november 15-ig rögzíthetik a TIR-ben.

A Nébih a bejelentett és nyilvántartott adatokat a kifizetési kérelmek ellenőrzése céljából, illetve a támogatható méhcsaládok számának igazolása végett átadja a Magyar Államkincstárnak. A MÁK csak a november 15-éig a Nébih-hez vagy a megyei ENAR Ügyfélszolgálatokhoz beküldött, hibátlanul rögzített változásbejelentéseket fogadja el. Fontos, hogy egy esetleges hibás adatközlés esetén a hibát a méhészek a kiküldött hibalevél haladéktalan visszaküldésével javítsák, mert a Nébih hibajavítás esetén is csak a november 15-ig postára adott bizonylatokat tudja figyelembe venni.

A méhészek a méhcsaládszámban bekövetkezett változást a Nébih honlapján közétett 2153-as "Tartási hely és tartás módosító lap" kitöltésével és benyújtásával tehetik meg. Az ügyintézés megkönnyítése végett, ha a méhész kizárólag a méhcsaládszámban bekövetkezett változást jelenti be a bizonylaton, nincs szükség a hatósági állatorvos aláírására. A nyomtatvány kitöltésnél a méhészeknek nagyon oda kell figyelniük arra, hogy meglévő tenyészet esetén a méhcsaládszám mellett a méhtartás kezdetére vonatkozó dátumot ne módosítsák, tekintve, hogy támogatás kizárólag azon méhészeknek jár, akik 2020. szeptember 30. előtt már regisztrált méhtartók voltak.

A nyomtatvány benyújtható elektronikus úton a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén keresztül, postai úton, személyesen a megyei kormányhivatalok ENAR Ügyfélszolgálatain, illetve a Nébih Ügyfélszolgálatán. A méhészek a bizonylat kitöltéséhez segítséget kaphatnak a Nébih Ügyfélszolgálatán:

  • Postázási cím: Nébih-ENAR, 1537 Budapest, Pf. 397.
  • Központi telefonszám: 06-1-336-9050
  • E-mail: enarufsz@nebih.gov.hu
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03