Agrárfinanszírozás nyelve: Vidékfejlesztési Program újratöltve 80 milliárddal, érdemes rá készülni

Agrárfinanszírozás nyelve: Vidékfejlesztési Program újratöltve 80 milliárddal, érdemes rá készülni

Takarék Agrár24
2020. augusztus végén megjelentek a Széchenyi 2020 weboldalán a már várt Állattartó telepek fejlesztésének támogatására és Kertészeti üzemek korszerűsítésére igénybe vehető támogatások felhívásai. Bemutatjuk, hogy forrásbevonási igényeikre milyen megoldások közül választhatnak a Takarékbanknál az új jogcímekre pályázó gazdálkodók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2017. év végén és 2018. év elején tömegesen megszülető támogatói okiratok óta eltelt 3 évben a Takarék Csoport több, mint 1000 fejlesztési projekthez nyújtott finanszírozást, ezek között 200-at meghaladó számban volt állattartó teleppel kapcsolatos beruházás és mintegy 170 esetben a kertészethez köthető hitelcélhoz nyújtottunk forrást.

Az újonnan kiírt, VP2-4.1.1-20 kódú, Állattartó telepek fejlesztésének támogatása jogcímre 50 milliárd Ft keretösszeg került elkülönítésre, a támogatott projektek várható száma 200-250 db. Kertészeti üzemek korszerűsítésére (VP2-4.1.3-20) összesen 30 milliárd Ft-ot allokáltak, itt 250-300 db nyertes projekt várható. Támogatás igényelhető új ingatlanberuházáshoz vagy felújításhoz, kapcsolódó infrastruktúra, gépek és eszközök beszerzéséhez, továbbá a fenntarthatóságot szolgáló fejlesztésekhez (megújuló energia, hatékonyság növelése). 

A fentiekre a Takarék VP Komplex termékcsalád jelent teljes körű finanszírozási megoldást, amelyen belül az elemek az ügyfél igényei szerint vehetők igénybe, azaz elemenként is kérhetőek:

  • ha támogatási előleget hív le, a Takarék VP Garancia szolgál annak biztosítékául,
  • az alapvetően utófinanszírozású támogatáshoz való gyorsabb hozzájutást segíti elő a Takarék VP támogatás előfinanszírozási hitel,
  • a támogatáson felüli önerő kiegészítésére a Takarék VP beruházási hitelt ajánljuk,
  • míg a Takarék VP kiegészítő forgóeszköz hitel a beruházással összefüggésben felmerülő többlet forgóeszközt segít biztosítani.

A termékcsaládot akár 10% önerő rendelkezésre állása mellett is igénybe lehet venni és a korábbiakhoz képest újdonság, hogy már a pályázat benyújtásakor igényelhető a finanszírozás.Kollégáink indikatív ajánlatot adnak az igénylőknek, így előre kalkulálhatóak mind a finanszírozási költségek, mind a feltételek (önerő, fedezet), sőt, a támogatói okirat kiállításáig akár aláírt hitelszerződésig is eljut a folyamat.

 

Érdemes szót ejteni a különféle támogatott konstrukciókról is, ugyanis ezek segítségével további költségeket tudnak megtakarítani.

A VP Komplex termékcsalád minden hitel típusú eleme - azaz a beruházási hitel, a támogatás előfinanszírozás és a forgóeszközhitel - mögé lehetőség van az MNB Növekedési Hitelprogram* által biztosított forrást allokálni, amely segítségével a teljes futamidőre fixálható a hitelkamat, legfeljebb 2,5% mértékben.

Érdemes megvizsgálni az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz** konstrukciónak való megfelelést is: ez egy új termék, amely a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében jött létre, alkalmas a Vidékfejlesztési Programból támogatott beruházások kiegészítő finanszírozására és az egyszeri (szerződéskötési és folyósítási) díjakon kívül, a futamidő alatt 0,5% mértékű ügyfél által fizetendő ügyleti kamatba és 0,5% (max. 3 éves futamidő esetén) / 1,0% (3-6 éves futamidő esetén) mértékű ügyfél által fizetendő kezességi díjba kerül. A konstrukcióban az általában a banki finanszírozásnál megszokotthoz viszonyítva kis mértékű saját fedezet szükséges, melyet az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány 90%-os készfizető kezessége és opcionális esetben a tulajdonos készfizető kezessége egészít ki. A kamat-, kezelési költség- és kezességi díj támogatás összege nem terheli a gazdálkodó de minimis keretét, ezeket a támogatásokat átmeneti támogatási jogcímen kapja meg az ügyfél. 

Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz terméken kívül is lehetőség van valamennyi Takarékbanki konstrukció esetében biztosítékként bevonni az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítványt***, ahol elérhető akár 90% mértékű kezesség. A Krízis Agrárgarancia Program keretében garantált ügyletek szintén nem terheli a vállalkozás de minimis keretét.

Kedvező feltételekkel futó konstrukcióból, mint látható, több fajta is elérhető jelenleg. A vállalkozás számára legideálisabb megoldást országszerte közel 50 helyszínen elérhető Takarék Agrárcentrumunk segítenek összeállítani, keresse kollégáinkat bizalommal!

Írta: Kittlinger Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

*MNB NHP Hajrá forrású hitel igénybevétele esetén meg kell felelni az MNB NHP Hajrá Terméktájékoztatóban foglaltaknak is a termékfeltételek mellett. Az NHP Hajrá hitelprogram részletes feltételeit a Magyar Nemzeti Bank weboldalán (http://www.mnb.hu/monetaris-politika/novekedesi-hitelprogram-nhp) elérhető Terméktájékoztató tartalmazza.

** Agrár Széchenyi Beruházási Hitel igénybevétele esetén meg kell felelni a KAVOSZ Üzletszabályzatában foglaltaknak is a termékfeltételek mellett. https://www.kavosz.hu/hitelek/agrar-szechenyi-beruhazasi-hitel-plusz/

*** Az AVHGA kezesség igénybevétele esetén meg kell felelni az AVHGA Üzletszabályzatában foglaltaknak is a termékfeltételek mellett. https://www.avhga.hu/uzletszabalyzat

A tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül a Ptk.6:64§-a szerinti ajánlatnak, nem jelent a Hitelintézet részéről szerződéskötési kötelezettséget. A Takarék Agrártámogatások Előfinanszírozási Gyorskölcsön igénybevételének részletes feltételei megtalálhatóak a Vállalkozások számára nyújtott hiteltermékek Általános Szerződési Feltételeiben és a Vállalkozói Hitel és Garancia Ügyletek elnevezésű Hirdetményben.

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?