Mesterségünk címere: A Takarék AgrárTrend Index harmadik negyedéves eredményei

Mesterségünk címere: A Takarék AgrárTrend Index harmadik negyedéves eredményei

Takarék Agrár24
A Takarékbank Agrár Üzletága 2020-ban alkotta meg a Takarék AgrárTrend Indexet, mely negyedévente számot ad a magyar agráriumban zajló eseményekről, s előre vetíti a közeljövőben várható trendeket. Szeptember végén megtörtént a harmadik negyedévi adatgyűjtés, az egyes termékpályákon zajló főbb üzeneteket az alábbiakban mutatjuk be.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Takarékbank Agrár Üzletága 2020-ban alkotta meg a Takarék AgrárTrend Indexet, mely negyedévente számot ad a magyar agráriumban zajló eseményekről, s előre vetíti a közeljövőben várható trendeket. A magyar agrárium kibocsátásának szinte egészét leképező termékpályákon, az előző negyedévhez képest, a sertéságazat kivételével minden esetben javult a hangulat. Ezt alapvetően két fő tényező okozta: egyrészt alacsony volt a bázis, mivel az első félévben az ágazat szereplői között nagyobb volt a bizonytalanság a pandémia árnyékában, továbbá az élelmiszer kiskereskedelem, amely lényegében az élelmiszert termelő termékpályák végső szereplője, kiemelkedő negyedéves volumeneket produkált, illetve érdemes még megemlíteni, hogy július-augusztusban fellendült a hazai turizmus is, ami szintén erős keresleti hatást eredményezett.

Az egyes termékpályák pontértékéből, a kibocsátásuk arányában súlyozott átlaggal számított teljes AgrárTrend Index értéke 2020 harmadik negyedév végén 30,5, ez három pontos emelkedést jelent, ami 10 %-os növekedés jelent az előző negyedévhez képest. A fentebb már említett belföldi turizmus harmadik negyedévben tapasztalt erős keresleti hatása (az újraindult gazdaság hatása lényegében) a leginkább a szőlő-bor termékpályán látszik: az előző negyedévben ugyanis a vendéglátóhelyek zöme zárva tartott, ennek következményeként átmenetileg még a pincékben pihentek a borok. Továbbá csökkent az olasz borok importhatása az EU egészében, ami a magyar alapbort szállítóknak kedvezett. Az április-május hónapokban tapasztalt erősen aszályos időszak kisebb termésátlagbeli csökkenést okozott a vártnál, ez a szántóföldi termékpályák (búza, kukorica, napraforgó) kilátásait javította, a kukorica esetében még most indul igazán az aratás, ott ezért óvatosabbak a gazdák. A búza- és napraforgó árak az előző évinél magasabbak, többet között ez is oka a 4-5 pontos emelkedéseknek az említett növényeknél. A tojástermelőknek alapvetően jó évük van, ez alól sajnos kivételt képeznek például a Bács-Kiskun megyei gazdák, ahol több esetben is kellett állományt kivágni a madárinfluenza miatt. Apropó baromfi! Október 8-ára Japán és Thaiföld is feloldotta a madárinfluenza miatti exportkorlátozásokat (forrás: NÉBIH), így a baromfiágazat külkereskedelme közel teljes mértékben újra indulhat. Viszont túlkínálatos jelenleg a piac, ezért jellemzően még a tavalyinál is olcsóbban értékesíthetők az egyes húsrészek, illetve jelentősen megnőtt a fagyasztott készletállomány is, ami továbbra is az utolsó helyre rangsorolja az ágazatot.

Egyetlen olyan termékpályát látunk, ami csökkenő trendet mutat 2020-ban, ez pedig a sertéshúsé. Az átvételi árak folyamatosan csökkennek, a húsfélék feldolgozói ára is mutat némi visszaesést, viszont az a legfontosabb esemény - a hazai termékpálya szereplőkre nézve is - a németországi afrikai sertéspestis fertőzés bejelentése volt. Németország az EU egyik legnagyobb exportőre, fontos célországa Kína, s a bejelentés következtében a távol-keleti export lehetősége átmenetileg megszűnt, ezzel jelentős árualap fogja keresni helyét Európában (Forrás: EUROSTAT). A választ arra, hogyan rendeződik újra a piac, egyelőre nem tudjuk, remélhetőleg, a következő negyedéves felmérésünkben ezt is látni fogjuk! 

Az Agrártrend Indexünkről bővebben ITT tájékozódhatnak.

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?