Ételünk és jövőnk: A laktózmentes tejterméket miért nem csak tejcukor-érzékenyek fogyasztják?

Ételünk és jövőnk: A laktózmentes tejterméket miért nem csak tejcukor-érzékenyek fogyasztják?

Takarék Agrár24
A "mentes" élelmiszerek dinamikus bővülését számos tényező, többek között az egészségtudatos magatartás erősödése, állatjóléti szempontok, illetve a kényelmi vagy a környezeti sajátosságok is segítik.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A "mentes" élelmiszerek egyik részpiacáról, a növényi alapú italok iránti jelentős kereslet bővüléséről már korábbi bejegyzésünkben írtunk, most a szintén dinamikusan bővülő laktózmentes tejtermékek piacát mutatjuk be.

A tejcukor-érzékenyek pontos számát nehéz megbecsülni - mivel számos esetben a fogyasztó önvizsgálat alapján minősíti magát -, azonban az érintettség világszintű. Az eloszlása országonként illetve területenként jelentős eltérést mutat. Európában északról dél felé haladva az elfordulása jelentősen növekszik - az északi skandináv országokban átlagosan 5% körüli gyakoriság tapasztalható, Közép-Európában már átlagosan 30% körüli lehet az érintettség, míg a déli országokban akár a lakosság 70%-a is érintett lehet. Az afrikai és ázsiai népcsoportok esetében a laktózintolerancia elérheti a népesség akár 90%-át is, így az elmúlt időszak migrációs hulláma tovább erősítheti a laktózmentes termékek iránti európai piaci keresletet. Hazánkban még nem készült reprezentatív felmérés, de feltételezhető, hogy a lakosság 30-40%-a lehet érintett felnőtt korban.

Globális kitekintésben a fejlett országokban jellemzően stagnál, vagy csökken az egy főre jutó tejtermékek, azon belül is a folyadéktej fogyasztás folyamatosan csökken, míg a kereslet a feldolgozott tejtermékek irányába mozdul. Az Euromonitor becslései szerint a tejtermékek minden szegmensében - így a folyadéktej esetében is - növekedni fog a kereslet a laktózmentes tejtermékek iránt. Míg a laktózmentes tejtermékek piaca 2017-ben még 6,3mrdEUR-ot tett ki várakozások szerint ez 2022 végéig 9mrd EUR-ra növekedhet. A növekedés éves átlagban 7% feletti.

Forrás: Euromonitor 2017

A növekvő keresletet látva felmerül a kérdés, hogy ténylegesen csak a tejcukor-érzékenyek világszintű bővülése okozza a keresletnövekedést, vagy egyéb szempontok is közre játszanak a laktózmentes tejtermékek fogyasztásának bővülésében?

A GfK adatai szerint a 2016-ban hazánkban a laktózmentes terméket vásárlók 86%-a - azaz tízből mintegy kilencen - a laktózintolerancia által nem érintett. Habár a háztartások mindössze 7,4%-a jelezte, hogy problémái adódnak a laktóz emésztésével, az elmúlt 12 hónapban minden második háztartás (51,7%) vásárolt legalább egyszer laktózmentes tejterméket. 

Pontos statisztikák hiányában a hazai piac is csak becsülhető, az ágazati becslések szerint a tejtermékek között 3-4% körül lehet a laktózmentes tejtermékek aránya, de a kereslet folyamatosan növekszik. A bővülést jelzi, hogy a legtöbb kereskedelmi hálózat már saját márkás laktózmentes tejterméket is kínál, így a korábbi réspiaci szegmensből egyértelműen a tömegtermékek közé kerültek. A fogyasztói igények és a táplálkozási szokások változását a gyártóknak is érdemes figyelemmel kísérni, ugyanis a laktózmentes termékek iránti kereslet várhatóan tovább növekszik - a magasabb ár ellenére is - egyre nagyobb szeletet kihasítva a tejtermékek piacából.

Az előbbiek alapján tehát a tejcukor-érzékenység mellett a táplálkozási trendek, az egészségtudatos szemlélet erősödése, továbbá a családtag/barát/stb. érintettsége, vagy akár a fogyasztói önvizsgálat (amely akár téves is lehet a tejcukor-érzékenység esetében) alapján is dönthetnek a hazai vásárlók a laktózmentes tejtermékek fogyasztása mellett. 

A laktózmentes tejtermékek ízvilága megosztó is lehet, ugyanis édesebb a hagyományos tejhez képest. Ez a gyártási technológia következménye: a laktózmentes tejben megtalálható glükóz ugyanis jóval édesebb, mint a laktóz. Többen azonban pont emiatt választják ezt a típust például kávézáshoz, mivel az édesebb íz miatt kevesebb cukrot lehet hozzáadni.

Írta: Magyar Attila, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?