Elárulta Csányi Sándor, kikből lehetnek a vidéki értelmiség bástyái

Elárulta Csányi Sándor, kikből lehetnek a vidéki értelmiség bástyái

agrarszektor.hu
A korábbi Szent István Egyetem 2021. február 1-jétől alapítványi fenntartásban működik tovább, amelyet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriuma irányít majd, és új néven, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább. Csányi Sándor közgazdász, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Kuratórium elnöke, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kuratóriumának bemutatkozó sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, fenn kívánják tartani az egyetem jelenlegi struktúráját, és nemcsak az agráriumot, de minden területet fejleszteni akarnak. Hozzátette, a cél az, hogy az egyetem Magyarország, és idővel a világ egyik legjobbja legyen, és ennek érdekében az egyetem vezetésével, az oktatókkal, valamint a hallgatókkal is együtt kívánnak dolgozni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy arról korábban az Agrárszektor is beszámolt, teljesen átalakul a Szent István Egyetem, és a felsőoktatási intézmény 2021. február 1-jétől új nevet kap, valamint alapítványi fenntartású lesz, amelyet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriuma irányít majd. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet fenntartó alapítványt egy öt tagú kuratórium irányítja majd, amelynek az Innovációs és Technológiai Miniszter felkérése alapján Csányi Sándor az elnöke. A kuratóriumot bemutató sajtótájékoztatón az elnök elmondta, számos szálon kötődik a vidékhez, hiszen nemcsak ott született, de pályafutása, illetve vállalatai révén azóta is szorosan kapcsolódik a mezőgazdasághoz és az agráriumhoz. Kiemelte, sokan alábecsülik az agrárium jelentőségét a nemzetgazdaságon belül, pedig az agrárium súlya a magyar GDP-n belül meghaladja a 10 százalékot, tehát nem kis jelentőségű iparágról van szó. 

Csányi Sándor beszélt arról, hogy előzetesen több nemzetközileg elismert és jó hírű, vezető egyetem gyakorlatát is megvizsgálták, és azt figyelték meg, hogy a magyar oktatás nagyon frekventált, és nem elég vonzó a fiatalok számára. Hozzátette, olyan szakembereket kell képezni, akik agrárfókuszuak, de fontos, hogy erős legyen például a digitális képességek elsajátítása is. Az egyetemen az agrároktatás mellett természetesen az agrárium minden ágára nagy figyelem hárul, így a növénytermesztésre, az élelmiszeripari oktatásra, az állattenyésztésre, illetve a gazdálkodással kapcsolatos pedagógiára és művészetre is. 

Fontos, hogy ne csak a hagyományos agrárképzésekre szűkítsük le az oktatást, hanem olyan embereket képezzünk, akik a vidéki értelmiség bástyái lehetnek.

A Kuratórium elnöke hangsúlyozta, fenn kívánják tartani az egyetem jelenlegi struktúráját, és minden terület, tehát nemcsak az agráriumot fejleszteni akarnak. Mint mondta, a cél az, hogy az egyetem ne csak Magyaország, de idővel a világ egyik legjobbja is legyen, és ennek érdekében az egyetem vezetésével, az oktatókkal, valamint a hallgatókkal is együtt kívánnak dolgozni. 

Címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?