Ősrégi mítosszal számolna le Lázár János: ezen múlik Magyarország szuverenitása

Ősrégi mítosszal számolna le Lázár János: ezen múlik Magyarország szuverenitása

agrarszektor.hu
Le kell számolni azzal a mítosszal, miszerint Magyarország egy kis ország, hiszen az elmúlt tíz év bebizonyította, hogy ez nem igaz, ahhoz azonban, hogy hazánk 2021-ben ne egy kiszolgáltatott, hanem egy erős ország legyen, oktatásra van szükség - hangsúlyozta Lázár János országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-ért felelős kormánybiztos a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kuratóriumának bemutatkozó sajtótájékoztatóján. A kuratórium tagjaként hozzátette az, hogy ez legyen a magyar egyetemek és az európai agráregyetemek egyik legjobbja nem presztízskérdés, hanem nemzetgazdasági szuverenitási. Véleménye szerint, ha Magyarország birtokolja a legjobb agrártudást, akkor a 21. században a járműipar mellett a nemzeti agrárium jelenheti a magyar gazdaság motorját.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2021. február 1-jétől a korábbi Szent István Egyetem alapítványi fenntartásban, és új néven, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább. Az Innovációs és Technológiai Miniszter 2021. január 4-én kinevezte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagjait, többek között Lázár Jánost is. A kuratóriumot bemutató sajtótájékoztatón a kormánybiztos kiemelte, sokan egy olyan, kis országnak titulálják Magyarországot, amely nem rendelkezik nyersanyagokkal, illetve ásványi erőforrásokkal, az elmúlt tíz év azonban bebizonyította, hogy ez nem igaz. 

Ideje leszámolni azzal a mítosszal, hogy Magyarország kis ország, le kell számolni a kis ország mentalitással, hiszen gazdagok vagyunk nyersanyagban, édesvízben, jól termő földben, és ma az EU-ban hazánk rendelkezik az egyik legjobb agráradottsággal.

Lázár János hangsúlyozta, ideje a magyar szuverenitást újra fogalmazni, és habár az elmúlt tíz évben sok minden átalakult, rendszerszintű változásra van szükség, szerinte a kereteket kell átalakítani. Mint mondta, a cél, hogy a 21. században ne egy kicsi, kiszolgáltatott, hanem egy erős ország legyünk, ehhez azonban oktatásra van szükség. 

Az, hogy ez legyen nemcsak a legjobb magyar egyetemek egyike, hanem az europai agráregyetemek egyik legjobbja is, nem presztízskérdés, hanem alapvetően nemzetgazdasági szuverenitási, hogy mi birtokoljuk a legjobb agrártudást, agrárképességet. Ha ezt megvalósítjuk, akkor a 21. században a járműipar mellet a nemzeti agrárium, az agrárbiznisz és az élelmiszeripar jelentheti a magyar gazdaság motorját.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: MTI/Rosta Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06