Fontos egyeztetésen vett részt a magyar agrárminiszter a brit nagykövettel

Fontos egyeztetésen vett részt a magyar agrárminiszter a brit nagykövettel

agrarszektor.hu
Magyarország és Nagy-Britannia közös érdeke a versenyképes agrárium erősítése - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki a napokban hivatalában bemutatkozó látogatáson fogadta Paul Foxot, az Egyesült Királyság budapesti nagykövetét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egyeztetésen az agrárminiszter és a brit nagykövet egyetértettek abban, hogy gazdasági kapcsolatok területén a vám- és kvótamentes kereskedelem megvalósítása a cél a Brexitet követően - írja közleményében az Agrárminisztérium. Az Egyesült Királyság a jövőben is fontos piaca marad a kitűnő minőségű magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeknek. A tárgyaláson a felek közös állásponton voltak az élelmiszertermelés hatékonyságának további javításában és a versenyképesség növelésében, melyhez fontos eszköznek nevezték a legújabb mezőgazdasági technológiák alkalmazását. A tárcavezető reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a két ország együttműködését erősítő úgynevezett Lánchíd Fórumon a mezőgazdaság és élelmiszeripar legfontosabb kérdései is megjelennek. Az ellátás biztonsága, a termékek folyamatos szállítása és a kereskedelem további fejlesztése mind a két ország közös érdeke - hangsúlyozta Nagy István.

A megbeszélésen a Közös Agrárpolitikával (KAP) összefüggésben a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a vidékfejlesztési pilléren keresztül érkező forrásokat a kormány a korábbi évek 17,5 százalékos támogatása helyett 80 százalékkal egészíti ki. Az intézkedések célja a beruházások támogatása valamint a magyar vidék és a helyi gazdaságok versenyképességének javítása. Hozzátette: a KAP célkitűzéseivel hazánk egyetért, a megvalósítás gyorsaságát és ütemezését azonban átgondolandónak tartja.

Nagy István felhívta a diplomata figyelmét a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre is. A miniszter szerint az oktatás és kutatás területén számos olyan lehetőség van, melyekkel összefüggésben további együttműködési lehetőségek adódhatnak a két ország között. 

Címlapkép forrása: Pelsőczy Csaba

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?