Fontos változásokat jelentett be a tagdíjbefizetésekkel kapcsolatban az Agrárkamara

Fontos változásokat jelentett be a tagdíjbefizetésekkel kapcsolatban az Agrárkamara

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Elnökségének döntése értelmében a 2021. évi tagdíj-megállapítás két ütemben zajlik. Az árbevétel alapú tagdíjat fizető tagok közül az év első felében (2021. május 1. és június 15. között) a gazdálkodó szervezetek, az év második felében (várhatóan ősszel) pedig az őstermelők és egyéni vállalkozók tagdíj-megállapítására kerül majd sor.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAK tavaly - a tagság adminisztratív terheinek csökkentése érdekében - átalakította a kamarai tagdíjbevallási és -fizetési szabályokat. A köztestület megszüntette a - számos tagja által korábban kifogásolt, bonyolult rendszerű - tagdíj önbevallást, és a tagok számára megállapítja a fizetendő tagdíjat, a rendelkezésre álló hivatalos adatok alapján. Hasonlóan működik ez, mint a NAV által évente elkészített SZJA-bevallás, tehát a kamarai tagnak csak akkor kell foglalkoznia a bevallással, ha nem ért egyet vele, vagy jogosult további tagdíjkedvezményre, amit igénybe szeretne venni. Szintén az adminisztráció csökkentését szolgálja, hogy a tagok a könyvelőjüket/könyvvizsgálójukat is meghatalmazhatják, ők is elvégezhetik a tagdíj elfogadását, korrekcióját. (A könyvelők/könyvvizsgálók részletes információkat ezen a linken érhetnek el.)

A NAK által a gazdálkodó szervezetek részére megállapított tagdíjat, elkészített tagdíjbevallást a tagok 2021. május 1-jétől megtekinthetik az Agrárkamara honlapjának e-Iroda felületére belépve. A gazdálkodó szervezeteknek a 2021. évi tagdíjat 2021. június 15-ig kell befizetni. A magánszemélyek - őstermelők és egyéni vállalkozók - tagdíj-megállapítására az év második felében, várhatóan ősszel kerül majd sor. A nem árbevétel alapú tagdíjat fizető kamarai tagoknak (pl. első éves tagdíjat fizetők, kizárólag mezőgazdasági termelőszervezeti minőségben tag gazdálkodó szervezetek) 2021. december 31-ig kell eleget tenniük tagdíjfizetési kötelezettségüknek.

A NAK a tavalyi évtől lehetővé tette a bankkártyás tagdíjfizetést, emellett az online fizetési mód is rendelkezésre áll. Mindezekkel a személyes kontaktusok száma is csökken. Lehetőség van részletfizetés kérésére is, továbbá az induló vállalkozásokat segíti a NAK azzal, hogy azok nem csak az első, hanem az első két évben fix tagdíjat fizetnek.

Tavaly a tagdíjalap-kedvezmények igazolási módját is egyszerűsítette a kamara: 50 millió forint árbevételig a könyvelő is igazolhatja azt, csak e felett van szükség könyvvizsgálóra. Termelői szervezetre/csoportra vonatkozó kedvezmény igazolása esetében ez az összeghatár 300 millió forint.

A NAK kéri tagjait, hogy naprakész információkért kövessék nyomon a köztestület honlapját, kérdés esetén pedig forduljanak bizalommal falugazdászaikhoz, illetve a NAK ügyfélszolgálatához (ugyfelszolgalat@nak.hu; +36 80 900 365).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02