Komoly pénzeket bukhatnak azok a gazdák, akik ezekről a határidőkről elfeledkeznek

Komoly pénzeket bukhatnak azok a gazdák, akik ezekről a határidőkről elfeledkeznek

agrarszektor.hu
Ismeretes, hogy zöldítés támogatásért bizonyos elvárások teljesítése szükséges. Amennyiben egy gazdaság szántóterülete eléri a 15 ha-t úgy ökológiai fókuszterületet kell létesíteni a szántó - beleértendő az ideiglenes gyep és a SAPS jogosult erdőt is - területének 5 %-án. Vannak kivételek is, ugyanakkor a teljesítésekhez fenntartási időszakok is társulnak, amelyekre érdemes odafigyelni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Azt mindenki tudja, hogy a zöldítés támogatásért bizonyos elvárások teljesítése szükséges - írja a Nemzeti Agrárgazdasgi Kamara (NAK). Amennyiben egy gazdaság szántóterülete eléri a 15 ha-t úgy ökológiai fókuszterületet kell létesíteni a szántó - beleértendő az ideiglenes gyep és a SAPS jogosult erdőt is - területének 5 %-án. Vannak kivételek pl. ha a szántóterülete több mint 75%-a parlagon hagyott terület, vagy ideiglenes gyepterület, vagy hüvelyes (rendelet szerinti nitrogénmegkötő) növénnyel bevetett terület, vagy ezek kombinációja. Kivétel továbbá, ha a gazdaság szántóterülete, állandó gyepterülete és az állandó kultúra által együttesen elfoglalt területe több mint 75%-a állandó gyepterület, ideiglenes gyepterület, víz alatt álló kultúrával bevetett terület vagy ezek kombinációja. (Az ökológiai gazdálkodási területbe vont részek nem számítanak).

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A teljesítésekhez fenntartási időszakok is társulnak melyek az alábbiak:

Parlagon hagyott területet tárgyév január 1-jétől augusztus 31-éig kell fenntartani.

A nitrogénmegkötő növényfajok fenntartási kötelezettsége az alábbi időpontokra tehető:

  • termesztési időszak az évelő növények esetében május 1-től szeptember 30-ig,
  • az egynyári növények esetében április 1-től június 20-ig
  • szója esetében május 15-től július 15-ig,
  • zöldborsó esetében április 15-től június 10-ig,
  • lóbab esetében április 15-től június 30-ig,
  • közönséges vagy veteménybab esetében május 10-től július 20-ig - tart.

Fenntartási időszakban - évelő kultúráknál, amíg a növény a területen van - növényvédő szer használata nem megengedett. Amennyiben az ökológiai fókuszterülete (EFA) ökológiai jelentőségű másodvetéssel akarja teljesíteni, úgy azt már az egységes kérelmében jeleznie kell, s a vetést tárgyév október 1-jéig el kell végezni a meghatározott fajokból, talajtulajdonságaira adaptálva. A fenntartás minimum 60 napra szól, mely időszakban tilos növényvédő szer használata, beleértve a csávázott vetőmaghasználatot is.

Ugyancsak a zöldítési feltétel, hogy 10 ha szántóterület felett - kivételeket lásd fenn - diverzifikációs kötelezettség is generálódik. A diverzifikáció teljesítéséhez azt nézik, hogy melyik növény - ez lehet a másodvetés is - volt leghosszabb ideig a területen május 1-szeptember 30-ig terjedő időszakban. Tehát az ökológiai jelentőségű másodvetés a terménydiverzifikáció szempontjából külön növénykultúrának számíthat, ha a másodvetés tárgyév május 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban a leghosszabb ideig van jelen a mezőgazdasági termelő egységes kérelmében bejelentett szántóterületén.

A nitrogénmegkötő növénynek elszámolt terület - megfelelő feltételek esetében és amennyiben fűféle nem található a keverékben bevihető a termeléshez kötött szálas fehérjetakarmány-növény termesztés támogatásba is, azonban ez esetben a vetés első évében augusztus 1-jéig egyszeri, ha az állomány már többévesnek minősül úgy azt tárgyév július 1-ig legalább kétszeri kaszálást kell végezni. A területtel továbbá teljesíthető az évelő szálas vetésszerkezeti előírás is a VP AKG-ban, ha a pályázati felhívásban szereplő évelő szálas pillangós fajok, illetve azok keverékei a kultúrában fellelhetőek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02