Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A támogatás jogosultja az lepárló üzem, amely a bortermelőtől krízislepárlási intézkedés keretében borászati terméket adásvétel útján vesz át, amelyből kizárólag ipari vagy gyógyászati célú nyers alkoholt készíthet. A lepárlóüzem a krízislepárlási intézkedésben történő részvételi szándékát a Kincstár által rendszeresített, és a honlapján közleményben közzétett nyomtatványon, postai úton vagy személyesen, a közleményében meghatározott időpontig kell bejelentenie a Kincstárnak - írja a NAK. A lepárlónak be kell jelentenie a lepárlási vállalását és a kötelezettségvállalását arra vonatkozóan, hogy a lepárlási vállalását a Kincstár közleményében közétett időpontig lepárolja.
Ha a lepárlóüzemek lepárlási vállalása meghaladja a lepárlási keretet, a Kincstár a lepárlási vállalásokat azok mennyiségének növekvő sorrendjében fogadja el. Ebben az esetben a Kincstár jogosult a sorrendben utolsó lepárlási vállalást részben, a fennmaradó lepárlási keret mértékéig elfogadni. A Kincstár a bejelentéstől számított három napon belül értesíti a bejelentő lepárlóüzemet az elfogadott lepárlási vállalásról.
A támogatásban résztvevő borászati termékre és a bortermelőre vonatkozó kötelezettségek
Az intézkedés keretében csak olyan borászati terméket lehet lepárlóüzembe beszállítani, amelynek beszállítását vagy beszállíttatását az a bortermelő végzi vagy végezteti, aki a borászati termék tételhez tartozó borászati termék első borászati termék származási bizonyítványán és ugyanazon tételre vonatkozó forgalomba hozatali engedélyén is szerepel. Borászati terméket krízislepárlás céljából lepárlóüzembe beszállítani csak a lepárlóüzem által meghirdetett időszakban lehet. A bortermelőnek a lepárlóüzem részére át kell adnia: a beszállítani kívánt borászati terméktételre vonatkozó, a hegybíró kiadott igazolás másolatát, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kiadott, a borászati terméktételhez tartozó forgalomba hozatali engedély másolatát vagy a borászati terméktétel tényleges alkoholtartalmáról kiállított igazolás másolatát, és a hegybíró által kiadott igazolás másolatát.
A bortermelő által maximálisan beszállítható borászati termék mennyisége: egy bortermelő a támogatási időszakon belül összesen legfeljebb 2000 hektoliter borászati terméket szállíthat be lepárlóüzembe krízislepárlás céljából. A beszállítását vagy beszállíttatását az a lepárlást kezdeményező bortermelő végzi vagy végezteti, aki a borászati terméktétel végső származási bizonyítványán, és a borászati terméktétel első származási bizonyítványán mennyiségarányosan legalább 95%-ban szerepel. A borászati termék tényleges alkoholtartalma el kell, hogy érje, vagy meghaladja a 11 v/v%-ot., valamint a beszállított borászati termék nem tartalmazhat 2021-es évjáratú borászati terméktételt.
Az ügyfél-nyilvántartásba vételére, valamint a nyilvántartásba vett adatokra vonatkozó változásbejelentési kötelezettségének teljesítésére az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerbe történő nyilvántartásba vétel és változás bejelentés szabályairól szóló 58/2021. (VII. 21.) számú Kincstár Közlemény rendelkezései irányadóak. A krízislepárlási intézkedésben történő részvételi szándékot - annak mellékletével együtt a közleményben megjelent, 1. melléklet szerinti (B4060 jelű bejelentőlap) nyomtatványon kell benyújtani postai úton, vagy személyesen az közleményben található címre. A kiadott rendeletrészletesen megtalálható itt.