Komoly segítséget kapnak a magyar állattartók: ez most ingyen van

Komoly segítséget kapnak a magyar állattartók: ez most ingyen van

agrarszektor.hu
Szakszerű segédlettel és előre elkészített vázlattal segíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az állattartók számára jogszabályban (74/2013. (VIII. 30.) VM rendelet az egyes állat-járványügyi intézkedésekről és az azokkal összefüggő állami kártalanításról, 1. melléklet) előírt járványvédelmi intézkedési terv kidolgozását. A megfelelő intézkedési terv megléte fontos mind a járványok megelőzése, mind azok hatékony elfojtása érdekében. Emellett a kártalanítás mértékét növelő tényező lehet egy esetleges járvány okozta állatelhullás vagy telepfelszámolás esetén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A járványvédelmi intézkedési terv összeállítását segítő segédanyagokat dolgoztak ki a Nébih szakemberei a gazdák részére - olvasható a hatóság oldalán. A tervvázlat 16 pontban foglalja össze azokat a tartalmi elemeket, amelyeket - a jogszabályi, szakmai megfelelőség és a hatékony védekezés érdekében - feltétlenül javasolt beépíteniük az állattartóknak. A vázlat tematikus pontjaira épülő segédlet pedig a legfontosabb gyakorlati teendők megvalósításához ad részletes támpontokat. Ide tartozik például a járványügyi helyzet előzetes elemzése, a járványügyi kockázatok mértékének szakszerű meghatározása, a kockázatkezelés, valamint a határidővel ellátott, konkrét felelősökhöz kötött intézkedések kijelölése.

Alapvetően tehát mindkét dokumentum a fenti rendeletben említett járványvédelmi intézkedési terv elkészítéséhez nyújt segítséget az állattartóknak. Emellett a jövőben sorvezetőként szolgálhat a hatósági szakemberek számára is, azaz kiindulási alapot jelenthet a hatósági és telepaudit eljárások során a kész tervek elbírálásához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?