Nagy változtatásokra van szükség az agráriumban: csak így lehet sikeres az ágazat

Nagy változtatásokra van szükség az agráriumban: csak így lehet sikeres az ágazat

agrarszektor.hu
Az agrárium csak a legmodernebb technológiák alkalmazásával lehet hosszú távon is sikeres, fenntartható és versenyképes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, a Magyar agrárinnovációs tudás és öntözéstechnológia alkalmazásának lehetőségei az azerbajdzsáni farmgazdaságokban című konferencián, Bakuban. A tárcavezető a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány alapjaiban alakította át a piacokat, az étkezési és fogyasztói szokásokat. Emellett felértékelődött az élelmezésbiztonság, és az élelmiszer-önrendelkezés képessége is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A digitális technológiák, valamint a precíziós gazdálkodás a hatékonyságnövelés szempontjából egyre fontosabb eszköz - tette hozzá. A miniszter éppen ezért felhívta a figyelmet hazánk Digitális Agrár Stratégiájára. Kifejtette, az új innovatív megoldások alkalmazásával, az információk gyűjtésével, feldolgozásával, a technológiai műveletek automatizálásával és robotizálásával nagyban hozzájárulhatunk a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növeléséhez. Nagy István kitért arra is, hogy a klímaváltozás a szárazságot jobban tűrő növényfajok nemesítésére, illetve az öntözött területek növelésére ösztönzi a gazdálkodókat. A miniszter azerbajdzsáni látogatásán megbeszélést folytatott Inam Karimov agrárminiszterrel - írja az Agrárminisztérium közleményében. A találkozón a felek egyetértettek abban, hogy a tenyészállatok vonatkozásában tovább kell erősíteni az agrárkereskedelmi együttműködést. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A tárcavezetők a kutatás-fejlesztésre, a növény- és vetőmagnemesítésre is felhívták a figyelmet. Nagy István a nap folyamán találkozott Sahil Babayev munkaügyi és szociális felzárkózásért felelős miniszterrel is, akivel az agráriumban szükséges generációváltásról, a mezőgazdasági szociális programokról, illetve a szakképzés és felsőoktatás területén való együttműködési lehetőségekről is egyeztetett. Nagy István szerint a konferencia és a hivatalos tárgyalások nemcsak az azeri féllel való kapcsolatainkat erősítik, hanem egyúttal hozzásegítenek egymás technológiai újításainak, és a már alkalmazott jó gyakorlatok megismeréséhez is. A bakui látogatás eredményeként az állattenyésztési és növénytermesztési együttműködések további megállapodásokkal egészülhetnek ki, például a vetőmagok, valamint a gabona- és rizskutatás területén - sorolta az agrártárca vezetője.

Címlapkép forrása: Agrárminisztérium

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?