Vallott a bíróság: ezért utasították vissza valójában Bigéék kérelmét

Vallott a bíróság: ezért utasították vissza valójában Bigéék kérelmét

agrarszektor.hu
Kiderült, miért utasította el a Fővárosi Törvényszék a milliárdos műtrágyakirály, Bige Lászlóék azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kartellezés miatt kiszabott, rekordösszegű bírság miatt nyújtottak be a bírósághoz. Mint ismeretes, az ügy 2021 októberében kezdődött, amikor a GVH több éves vizsgálat után összesen 11 milliárd forint megfizetésére kötelezte a Nitrogénművek csoportot, ám a büntetés befizetése Bigéék részéről azóta sem történt meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztályának közlése szerint a felperesek által előadott indokok és az alátámasztásukra csatolt okirati bizonyítékok nem voltak elégségesek ahhoz, hogy a bíróság mérlegelhesse az azonnali jogvédelem biztosításának szükségességét. A bíróság ezért utasította vissza december végén a Nitrogénművek csoport azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét a GVH műtrágyakartellügyben meghozott határozatával szemben - olvasható a Világgazdaság oldalán.

Az ügy tavaly októberben robbant ki, a GVH ugyanis ekkor jelentette be, hogy a teljes hazai műtrágyapiacot érintő összejátszást tárt fel, amely 2009-2016 nyara között zajlott. A versenyfelületi vizsgálat 2017 őszén indult meg a kartellezésben érintett 11 társaság ellen, ezek közül végül nyolc kapott bírságot, amely rekordösszegre, 14,1 milliárd forintra rúgott. A Gazdasági Versenyhivatal hat, Bige László érdekeltségébe tartozó cégre összesen valamivel több, mint 11 milliárd forint bírságot rótt ki. A másik két elmarasztalt vállalkozás (a Hőgyészi Agrokémia Kft. és a Cargill Magyarország) a november végi határidőig rendben befizette a rá eső büntetést. A Bige csoport viszont ezt nem tette meg, és keresetet nyújtott be, egyúttal azonnali jogvédelem iránti kérelemmel fordult a bírósághoz.

A kérelmet a bíróság elutasította, és a Fővárosi Törvényszék december végén kimondta, hogy a Nitrogénművek csoportnak fizetnie kell. Itt azonban nem állt meg az ügy, ugyanis Bige Lászlóék az elsőfokú ítélettel szemben fellebbezéssel éltek a Kúriánál, amint arról az Agrárszektor is beszámolt. Jelenleg úgy fest a helyzet, hogy a Nitrogénműveknek és a többi érintett vállalkozásnak januárban még biztosan nem kell befizetniük a rekordbírságot, mivel a Kúria a felterjesztéstől számított 30 napos határidőn belül értékeli az azonnali jogvédelem iránti kérelmet elbíráló fővárosi törvényszéki határozat elleni fellebbezést. Ez pedig, tekintettel arra, hogy december 24-e és január 1-je között volt a bíróságokon a téli ítélkezési szünet - amely időszak az aktuális határidőkbe nem számít bele - azt jelenti, hogy a bírsággal kapcsolatos kúriai döntés leghamarabb februárban lehet esedékes.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?