Közeledik a határidő: több 10 ezer magyar cég fizethet bírságot, ha ezt elmulasztja

Közeledik a határidő: több 10 ezer magyar cég fizethet bírságot, ha ezt elmulasztja

agrarszektor.hu
Mindazon vállalkozásoknak, akik Magyarország területén a Nébih hatálya alá tartozó tevékenységet végeznek, 2022. január 31-ig kell befizetniük a felügyeleti díj második részletét, ha nem akarják megkockáztatni a mulasztási bírságot ‒ hívták fel a figyelmet a határidőre a BDO Magyarország szakértői.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A január 31-ig az e célra elkülönített számlára befizetendő második díjrészlet azokra a vállalkozásokra vonatkozik, amelyek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hatálya alá tartozó tevékenységet végeznek, ezért felügyeleti díjat kötelesek fizetni. A felügyeleti díj fizetésére kötelezettek 2021. május 31-ig nyújthatták be felügyeleti díjbevallásukat, amelynek végösszegét két egyenlő részletben, 2021. július 31-ig, valamint 2022. január 31-ig kell megfizetniük. Ehhez kapcsolódóan fontos, hogy a tranzakció közleményében a befizetésre kötelezett adószáma/azonosító jele, valamint az első részlethez tartozó pénzügyi bizonylat számának feltüntetése is szükséges. A fizetési kötelezettség a nem magyarországi illetékességű, de Magyarország területén a kötelezettség alá tartozó tevékenységet végző, ún. FELIR azonosítóval rendelkező áfaalanyokat is érinti - olvasható a közleményben.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel a hivatal a bevallás benyújtásának elmulasztása és az elmaradt díjfizetés esetén is jogosult mulasztási bírságot kiszabni, minden érintett cégnek érdeke áttekinteni a kötelezettség fennállását. A díjköteles tevékenységek köre széles. A részletes listát az érintettek megtekinthetik a Nébih honlapján, de az lényegében a teljes élelmiszerláncot átfogja, ezért ide tartoznak a növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás, erdőgazdálkodás, halászat és halgazdálkodás, élelmiszer- és italgyártás, vegyi anyag, gyógyszergyártás és jellemzően az élelmiszerkereskedelemhez kapcsolódó kis- és nagykereskedelmi tevékenységek. Szintén érintettek lehetnek a szálláshelyszolgáltatók és vendéglátók, amennyiben élelmiszerforgalmazással is foglalkoznak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?