Elszálltak az élelmiszerárak Olaszországban: 36 éve nem volt ilyen

Elszálltak az élelmiszerárak Olaszországban: 36 éve nem volt ilyen

agrarszektor.hu
Júniusban 8%-ra kúszott fel az inflációs ráta Olaszországban, de a zöldségek és gyümölcsök drágulása 10% feletti volt. Az olasz statisztika hivatal, az Istat legfrissebb adatai szerint a májusban 6,8%-os infláció mértéke júniusra 8%-ra nőtt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Utoljára 1986 januárjában volt ilyen erős a pénzromlás értéke, és az Istat szerint a fogyasztók máris 3%-kal fogták vissza vásárlásaikat. Az infláció gerjedésének hátterében egyértelműen az energia (48,7%) és az üzemanyagok (39,9%) drágulása áll, ez egy átlagos négyfős család kiadásait a Federconsumatori intézet becslései szerint évi 2384 euróval, azaz kb. 950 ezer forinttal növelné, vagyis önmagában is csaknem havi 80 ezer forintos pluszkiadást jelent. A friss gyümölcsöknél tapasztalható egyelőre a legkisebb drágulás: 6%-kal nőttek az árak, de a hűtött termékek esetében már 10,9%-os áremelkedés tapasztalható az előző év júniusi áraihoz képest. Zöldségeknél (burgonya nélkül) a friss áru is 11%-kal kerül többe, a hűtött cikkekért pedig 11,8%-kal kérnek többet a kasszáknál - írja a FruitVeB.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?