Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A fóliasátrakban termesztett korai paprika esetében pedig a fogyasztói árak alakulása ellenére sem számít kiugróan magasnak a februári induló 1000-1200 forintos termelői ár, mivel 2004-2005-ben is ilyen szinten alakult a primőr áru belépő ára. Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs rendszere szerint május első hetére kilogrammonként 800 forintra esett vissza a paprika termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon, de ez még így is közel 18 százalékkal magasabb, mint 2021 azonos időszakában - írja az Index.
A kertészetekben is drasztikusan emelkedtek a költségek (leginkább a műtrágya és az energiaárak), ami miatt már alapjáraton is magasabb árszintről esett vissza a főbb kertészeti termékek ára is. Az AKI adataiból kiderült, hogy a hajtatott, 6-9 cm-es fürtös uborka 825 forintos kilogrammonkénti ára 9, a kígyóuborka termelői átlagára 39%-kal haladta meg az egy évvel korábbi árszintet. A gömbparadicsom 835 forintos termelői átlagára mintegy 51%-kal volt magasabb a tavalyinál. A sárgarépa esetében nem volt drágulás, a hazai primőr csomós répa 250 forintról indult, csakúgy, mint tavaly, a petrezselyemgyökér viszont 400 forintos kiszerelésenkénti árral indult, ami 75 forinttal több, mint 2021-ben. A magyar spárga is elérhető már a nagybanikon, a halványított és a zöld spárgát egyaránt 2200 forint/kilogrammos áron adták leggyakrabban, ami közel 5%-kal haladta meg a 2021 azonos hetit.
Gubacsi Zoltán elmondta, hogy mind az uborka, mind a paradicsom magasabb termelői áron került tavasszal a piacokra Európa-szerte, miután tisztázódott, hogy az orosz-ukrán háború miatt feltorlódott török zöldségek mégsem az európai piacokra kerülnek, hanem folytatódhat az orosz relációjú exportjuk. Szerinte a mostani inflációs környezetben várhatóan nem a zöldség-gyümölcsfélék áránál látjuk majd a legnagyobb emelkedést a nyáron. Úgy véli, hogy a befőzőszezont, és annak egykori 40-50 forintos kilogrammonkénti nyomott árait el lehet felejteni. Egyrészt azért, mert a hazai friss paradicsompiacon a szabadföldi termesztés visszaszorulásával és a professzionális hajtatással foglalkozó gazdaságok elterjedésével jobban tervezhető még a főszezon árukibocsátása is. Másrészt pedig, ha a háború elhúzódása miatt mellékhatásként még jobban csökken az európai termelés, a kereslet pedig szinten marad, és a belföldinél kedvezőbb árak alakulnak ki Nyugat-Európában, akkor a magyar árut is inkább ott próbálják majd meg értékesíteni a termelők. Áruhiánytól nem kell tartani, magasabb áraktól viszont annál inkább.