Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely: hatósági áras lesz a tűzifa Magyarországon

Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely: hatósági áras lesz a tűzifa Magyarországon

agrarszektor.hu
Tűzifa és barnaszén programot hirdet a kormány, nemcsak a tüzépeken lehet majd fát venni, hanem jövő héttől az erdőgazdaságoktól is - jelentette be csütörtökön a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte, minden fára hatósági árat határoz meg a kormány, mindenkinek, 10 köbméter fát tudnak adni ezen az áron, nem azonnal, hanem a fűtési szezon kezdetéig - ismertette.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy mivel a gázár emelkedett a legnagyobb mértékben, ezért amilyen gyorsan lehet, a gázfogyasztást kell csökkenteni. Mint mondta, a kormány 25%-os gázcsökkentést ír elő az állami szerveknek és a gazdasági társaságoknak államiaknak, kivéve a kórházak és a szociális intézmények. Ugyanakkor mindenkit arra kérnek, hogy az árammal és gázzal az ésszerűség határáig takarékoskodjon.

Ezért hirdetünk egy tűzifa és barnaszén programot. Nem csak a tüzépeken lehet fát venni, hanem jövő héttől az erdőgazdaságoktól is. Jövő hét közepéig ezt közzéteszi a minisztérium. Minden fára hatósági árat határoz meg a kormány. Mindenkinek, 10 köbméter fát tudnak adni ezen az áron, nem azonnal, hanem a fűtési szezon kezdetéig.

Gulyás Gergely kiemelte, egyelőre az állami erdőgazdaságokra fogják bevezetni a hatósági árat a tűzifa esetében, a piaci értékesítő helyeknél nem. Ez a mostani ár körül lesz, a cél, hogy az árak ne emelkedjenek tovább. Nagyjából a jelenlegi árakat fogják befagyasztani.

Az energiaintenzív kkv-k támogatására külön programot indít a kormány. A magyar kis és közepes vállalatoknál ugyanis nagy a baj a piaci energiaárak miatt. A legnagyobb veszély a munkahelyeket érinti, munkahelyvédelmi programra van szükség. Ha a termelő szektorban az ellátási láncok egy eleme energiaintenzív, akkor fennáll a veszély, hogy kiesik egy elem, és így az ellátási lánc gondba kerül, ami tömeges elbocsátásokkal járhat. Ezt akarják megelőzni - ismertette Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre elmondta, az otthoni munkát nem támogatja a kormány, a személyes jelenlétre szükség van az államigazgatásban. Az viszont, hogy 18 fok legyen, el fogják rendelni, így az állami intézményeknél 18 fok lesz, a minisztériumi épületekben is.

Műtrágya-helyzet

A műtrágya előállítási költségeiből 70% a földgáz. Amíg nincsenek olyan uniós döntések, amelyek letörik a gáz árát, és amíg nem változik az EU hozzáállása a szankciókhoz, addig nem lesz alacsonyabb gázár. Ezért a gazdálkodóknak már most azt javasolja a műtrágyagyártók szövetsége, hogy használjanak alternatív megoldásokat a műtrágya helyett - ismertette a miniszter. Ma nincs arra remény, hogy megfizethető áron elegendő műtrágya legyen - fogalmazott. Az agrártárca most is foglalkozik ezzel az üggyel.

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?