Figyelmeztet a Nébih: óriásit bukhatnak azok, akik itt veszik most a tűzifát

Figyelmeztet a Nébih: óriásit bukhatnak azok, akik itt veszik most a tűzifát

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban több jelzés is érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) annak kapcsán, hogy a tuzifanagyker.hu oldalon hatósági áron hirdetett termékek végül nem jutnak el a vásárlókhoz. A hatóság éppen ezért arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy a fenti oldalról ne rendeljenek tűzifát, illetve semmiképp se utaljanak előre az 10300002-13367208-00014900 MKB Banknál vezetett számlaszámra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Erdélyből származó tűzifát kínálnak hatósági áron a tuzifanagyker.hu oldalon, azonban az alacsony árért cserébe az oldal üzemeltetői előre utalást kérnek a vásárlóktól. Az oldal egy gondosan felépített, tartalmában is megnyerő, hiteles felület látszatát kelti: azon többek között ügyfélszolgálati idő, hírblokk, valamint részletes leírás is megtalálható. Gyanúra adhat azonban okot, hogy az EUTR nyilvántartási szám hiányzik - írta meg a Nébih. A hatóságnál tett bejelentések szerint a vásárlók a megrendelést követően részletes visszaigazolást, tételes számlának tűnő kimutatást, valamint egy (két hónapja bejegyzett céghez tartozó) számlaszámot kaptak. Az utalást követően azonban a terméket már egyikük sem vehette át.

A Nébih ezért arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a 10300002-13367208-00014900 MKB Banknál vezetett számlaszámra ne utaljanak tűzifavásárlás érdekében, mert a beérkezett bejelentések alapján alapos a gyanú, hogy csalásra használják a számlaszámot. A részletes honlaptartalom és a fában gazdag Erdélyből történő szállításról szóló ígéret valósnak tűnhet, amit az alacsony ár és a gondosan összeállított válaszok csak tovább erősítenek. Ebből is látszik, hogy a csalók egyre felkészültebbek, ezért csak a hirdető és a hirdetés tartalmának alapos ellenőrzése után döntsenek a tűzifavásárlás mellett. A legfontosabb szabályok, amiket mindig érdemes szem előtt tartani:

  • Az ember mindig ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól vásároljon, aki a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal vagy erdőgazdálkodói kóddal rendelkezik.
  • A telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa közvetítéssel foglalkozókkal szemben.
  • Minden hirdetésben fel kell tüntetni az EUTR azonosító számot. E nélkül érdemes más eladót keresni.
  • Mindig ellenőrizni kell a EUTR azonosító számot a Nébih honlapján.
  • Mindig ellenőrizni kell a telefonszámot a Nébih fekete listáján.
  • A közösségi médiában (Facebook stb.) megjelent hirdetések nagyon kockázatosak! A tűzifavásárlás nagy szakértelmet igényel, ezért a vásárló soha ne a legolcsóbb ár alapján, hanem az eladó megbízhatósága, ismertsége, későbbi beazonosíthatósága alapján válasszon.
  • Tűzifát csak szállítójeggyel szabad átvenni! 
  • Lerakodás előtt alaposan meg kell nézni a kiszállított fát, és ellenőrizni kell, hogy a vásárló azt kapta-e, amit megrendelt, illetve ami az átadott iratokon (szállítójegy, számla, nyugta stb.) szerepel!
  • Soha nem szabad pénzt előre utalni, főleg ismeretlen hirdetőknek!
  • Fokozott óvatosság szükséges, ha a hirdető az EUTR rendszerben regisztrált székhelyétől távol, vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett a kereskedőnek nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni, a tapasztalatok szerint az ilyen hirdetések legtöbbször csalóktól származnak!
  • Előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessen a vásárló.

A Nébih emellett azt kéri a fogyasztóktól, hogy ha valaki úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett, és az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat, jegyezzen fel minden adatot a vásárlással, megrendeléssel kapcsolatban - elsősorban forgalmi rendszám, telefonszám, nevek, címek - és írja meg panaszát a Nébih-nek. Kétség esetén jelezze a jogszerűtlennek tűnő hirdetéseket a hatóságnak az eutr@nebih.gov.hu e-mail címen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?